Landet utanför : Sverige och kriget 1940-1942 – Henrik Berggren

Landet utanför : Sverige och kriget 1940-1942 – Henrik Berggren

Det här är den andra delen av tre i faktaserien Landet utanför; och medan den första boken Landet utanför : Sverige och kriget 1939-1940 tog upp det första uppskakande krigsåret för det neutrala Sverige så är den andra delen centrerad kring den eftergiftspolitik som genomfördes gentemot Tyskland, som ville använda svenskt territorium i sin militära framfart.

Boken är utformad som en blandning av fakta om kriget och personliga upplevelser, så läsningen blir aldrig tråkig. Berggren skildrar krigsåren genom både ett makro- och mikroperspektiv, vilket gör att man får en djupare förståelse för tiden som var men även för de människor som levde då. Läsaren får bland annat stifta bekantskap med hemmafruar vars hela dagar går åt till att planera matinköp med de ransoneringskuponger som delades ut, och har man läst Astrid Lindgrens krigsdagböcker känns en del igen därifrån då författarens anteckningar är ett genomgående inslag. Det blir även tydligt att livet trots oro och begränsningar ändå fortgår och att människor har en strävan efter att få leva som vanligt. Böcker och film fortsätter att produceras och recenseras, biograferna är fullsatta trots att de inte går att värma upp och ungdomen vill dansa swing hela nätterna.

Gillar man faktaböcker men har svårt med det stela formatet och innehållet är det här en perfekt bok. Det har aldrig varit roligare och lättare att ta till sig information om kriget och krigsåren!

Du kan läsa mer om boken och författaren på Norstedts.

Landet utanför : Sverige och kriget 1940-1942 Bokomslag Landet utanför : Sverige och kriget 1940-1942
Landet utanför (del 2)
Henrik Berggren
Facklitteratur
Norstedts
2021-02-26
485
Vuxna

Den andra delen i faktaserien "Landet utanför", om Sverige under andra världskriget. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.