När kommer böcker i pocket?

När kommer böcker i pocket

Vi har alla haft en stund när vi ivrigt har väntat på att en favoritbok ska komma ut i pocket. Oavsett om du är en bokälskare som försöker växa samlingen, eller bara letar efter en lättare, mer prisvärd version av din favoritbok, så finns det mycket att uppskatta med pocketformatet.

Pocketböcker har blivit ett populärt val för många läsare på grund av dess bekvämlighet, pris och tillgänglighet. Men när kommer egentligen en bok ut i pocket? Det är den frågan vi ska besvara här idag.

När kommer böcker i pocket?

En bok brukar komma ut i pocketformat mellan 6 till 18 månader efter att den inbundna versionen har släppts. Detta kan dock variera beroende på faktorer som förlaget, bokens popularitet och försäljningssiffror.

Från inbunden till pocket

Det kan vara svårt att ge en exakt tidpunkt på när en bok kommer ut i pocket, eftersom det ofta beror på en rad olika faktorer. Förlaget, försäljningssiffror och popularitet är bara några av de element som spelar in. I genomsnitt tar det vanligtvis mellan 6 och 18 månader efter det att den inbundna boken släppts innan en pocket kommer. Denna tid kan såklart variera, beroende på förlag och bok.

Värt att notera är att inte alla böcker kommer ut i pocket. Förlaget måste tro att det finns en tillräckligt stor marknad för pocketversionen för att det ska vara lönsamt att producera den.

Varför vänta på pocket?

Det finns flera anledningar till varför du kanske vill vänta på pocketversionen:

  • Priset: Pocketböcker är vanligtvis mycket billigare än inbundna böcker.
  • Bekvämlighet: Pocketböcker är mindre och lättare, vilket gör dem idealiska för dig som vill läsa på pendeltåget eller i bilen.
  • Hållbarhet: Trots att de är mindre robusta än inbundna böcker, har pockets ofta en charmig patina som utvecklas med tiden.

När pocketboken väntar

När du ivrigt väntar på att din favoritbok ska släppas i pocket, är det bra att vara uppdaterad. Följ förlagets hemsida, prenumerera på deras nyhetsbrev och häng med i litterära forum och diskussioner. På så sätt kommer du att vara den första som vet när en ny pocket släpps.

Fler aspekter att tänka på

Det är inte bara timingen för när en bok kommer i pocket som är viktig att tänka på, det finns också andra faktorer som kan påverka huruvida en bok blir tillgänglig i formatet.

Bokens popularitet

En boks popularitet spelar den största rollen i om den ens kommer att släppas i pocketformat över huvud taget. Böcker som säljer bra i inbundet format, eller som har en bred publik, är mycket mer benägna att bli omvandlade till pocketböcker. Detta beror på att förlagen vill maximera sin försäljning och nå ut till så många läsare som möjligt.

Författarens tankar

Även en författares rykte och anseende kan påverka om boken ges ut i pocket eller inte. Kända och väl respekterade författare får nästan alltid sina böcker i pocketformat, eftersom deras namn driver försäljningen.

Förlagets beslut

Bokförlaget har alltid det sista ordet i om en bok ska ges ut i pocket. Förlagen tar sina beslut baserat på en mängd olika faktorer, men oftast baserat på försäljning, marknadstrender och författarens anseende.

Framtiden för pocketböcker

Pocketböckernas framtid ser ljus ut. Medan e-böcker och ljudböcker har vuxit i popularitet under de senaste åren, är det många läsare som fortfarande föredrar den fysiska känslan av en bok i handen. Det gör att många av dessa läsare går över till det lättare formatet; pockets! Eftersom de också är billigare och lättare att ta med sig, fortsätter pocketböcker att vara ett attraktivt alternativ för läsare.

Slutord

Trots att man ibland kan behöva vänta över ett år innan boken kommer i pocketform tycker vi att det kan vara värt det. Det är trots allt en billigare variant. Om du verkligen känner att du måste läsa boken direkt vid släpp, kan du ju komplementköpa pocket-versionen senare!

Header-bilden i denna artikel är tagen från Teja Klinar

Rulla till toppen