Frossa i kunskap – Tre nördiga böcker för matentusiaster!

Tre nördiga böcker för matentusiaster

Idag har jag något alldeles speciellt att dela med er – tre nördiga böcker som kommer ta er på en kulinarisk resa genom några av världens mest älskade kulinariska fenomen: Italiensk pizza och skotsk whisky!

Pizzanördens Bibel – Pizza Napoletana!

Först ut har vi något som kommer glädja alla pizzafantaster där ute – Pizza Napoletana. Författarna till Pizza Napoletana är Besmir Balaj och Ville Ilola. Våren 2014 öppnade de pizzerian Lilla Napoli i Falkenberg. Den lilla oansenliga vita träkiosken blev sedermera Sveriges första Vera Pizza-certifierade pizzeria.


Författarna till denna bok har gått på djupet av den Napoletanska pizzans historia, från dess ödmjuka början i Neapel till dess globala popularitet idag. Men det stannar inte där. Boken tar också upp de olika regionala variationerna, de bästa pizzabakningsteknikerna och förståelsen av de finaste ingredienserna som gör en pizza perfekt.

”Pizzanördens Bibel” kommer definitivt att ge dig kunskap och inspiration för att ta din hemmapizza till en helt ny nivå.

Whiskynördens Bibel – Historier jag har hört i Skottland!

För whiskyentusiasten har vi den ultimata boken – Historier jag har hört i Skottland av Hasse Nilsson. Den här boken tar med dig på en resa genom hela whiskyproduktionsprocessen, men på ett helt nytt sätt – genom historier och skrönor om allt från oförklarliga händelser till osannolika entreprenörer.

Läs om hur Biawa Makalaga räddar den avgörande straffen i seriefinalen mot Elgin på Mackessack Park, eller om när Magnus Eunson gömmer sin Highland Park-whisky under predikstolen på St Magnus i Kirkwall. Vi är med när Helen Cumming hänger tvätt på Cardhu och lurar brallorna av skatteinspektörerna. Och mycket mycket mera – allt sammankopplat med whisky och de ögonblick som format och förändrat whiskyhistorien.

Historier jag har hört i Skottland är en skönlitterär faktabok, späckad med med ett makalöst bildmaterial.Är du det minsta intresserad av whisky så spring och köp denna bok, vi garanterar dig att du inte kommer bli besviken!

Grilla – Tareq Taylor

Tareq Taylor är inte bara en folkkär karaktär man ofta ser i TV-rutan, han är också en riktig grillfantast! I den här kokboken får man en helhetsblick över hur man tillagar alla typer av kött, fisk, skaldjur, och såklart massor av grönsaker! Det har på senare år blivit en av mina favoritkokböcker och recepten är faktiskt riktigt spännande.

Boken i helhet ger massor av nya idéer och innehåller mängder med fräscha recept som man inte sett förut. Det som är lite tråkigt är att boken agerar lite som en reklampelare för Tareqs egna kryddor och såser… Många av recepten innehåller alltså dessa, och det är ganska tydligt att boken getts ut i reklamsyfte för dessa.

Det som skiljer den lite från generella kokböcker är att Tareq beskriver hur man ska utforma ett recept själv. Vad som krävs för att en maträtt ska bli så komplett som möjligt, ett stort plus! Med boken får man inte bara bra kunskap om Svenskarnas favoritsyssla att grilla, utan också hur man ska tänka när man grillar en hel måltid.

Avslutande ord

Så där har du det, kära läsare – tre fantastiska böcker som kommer att öka din nördighet inom matlagning. Dyk ner i dessa sidor och låt dig fördjupa dig i matens och dryckens underbara värld. Utforska, lär och framför allt njut av de smaker och dofter som dessa böcker öppnar upp för dig. Ha det så kul i matens värld och kom ihåg – kunskap är den hemliga ingrediensen till enastående matupplevelser!

Header-bilden i denna artikel är tagen av Chuck Wallace

Rulla till toppen