Christian Unges böcker om läkare, är de värda din tid?

Är Christian Unges böcker om läkare läsvärda

Christian Unge är en författare som har släppt flera titlar genom åren som handlar om läkaryrket. Bland annat Ett litet korn av sanning, Har jag en dålig dag kanske någon dör, och Det gömda huset. Flera av de har blivit så populära att de blivit bokserier – men är de verkligen läsvärda? Det är det jag ska ta reda på i den här artikeln.

Har jag en dålig dag kanske någon dör – 2019

Detta har blivit kanske något av Christian Unges mest populära verk. I boken berättar han om hur misstag han gjort med patienter när han var på sitt mission med Läkare Utan Gränser i Afrika och på akutmottagningar i Sverige. Han skildrar en verklighet av dålig handledning, stress, brist på kunskap och svåra etiska gränsdragningar.

I boken pekar Christian Unge också på en del systemfel, som den brist på superspecialister som finns i storstadsregionerna. Han djupdyker också i den delen av boken i världens fattigare områden och allt det våldsamma som finns där ute.

Det som gör den så speciell är att han pekar på sina egna misstag, och verkligen fläker ut sig för hela världen. Som läsare tas man verkligen in i hans roll som sjukhusläkare, och de misstag som faktiskt begås av läkare.

Det är en tänkvärd, välskriven och otroligt viktig bok som jag inte kan göra annat än att rekommendera.

Det gömda huset – 2023

Christian Unges senaste tillskott till sin läkarserie är Det gömda huset. Den är del 4 i Tekla-bokserien där man får följa den karismatiska läkaren Tekla Berg. Läkaren som går över gränsen, och bryter mot sina befogenheter på Nobelsjukhuset och tvingas ta ledigt. Då tackar hon ja till att gå med i Läkare utan gränsers projekt i Centralafrika.

Väl i Afrika är det fullt ut gerillakrig, men det är något annat som skapar oro. Fler och fler blir infektera med hosta och våldsam feber, kan det vara ett virus? Jag förstår att detta är en slags tolkning på coronaviruset, men det är ändå på något sett gripande. En otroligt spännande berättelse som får en att bara vilja läsa nästa sida.

Ett litet korn av sanning – 2021

Detta är del 2 i Tekla-serien och en av de jag gillar allra bäst. Tekla Berg slåss i boken mot sjukhusdirektören som lagt in högsta växeln för att privatisera Nobelsjukhuset. Det ska bli ett exklusivt levertransplantationssjukhus med en nyrekryterad toppkirurg.

I samband med en bilolycka kommer en kvinna in med en ung pojke. Tekla blir helt besatt och vill veta allt om den lilla pojken.

Jag tycker den har lite för avancerade läkartermer, som dessutom inte alls är realistiska. Den är inte lika gripande som de andra i serien, och man tappar lätt fokus när man inte förstår vissa termer.

Kommer det släppas fler böcker i serien?

Jag personligen tror det, men jag vet inte om det sagts publikt än. Det är en väldigt populär serie böcker, och den senaste kom ut redan 2023. Jag tror också serien kommer följa en gnutta realism, precis som den senaste som på något sätt var en tolkning på corona. Kanske nästa bok kommer handla om läkare online? Det tror i alla fall jag skulle vara något som greppat en bred publik. Jag ser fram emot vad Christian Unge har att bjuda på härnäst, trots att jag kanske inte är ett superfan av böckerna i serien.

Är Christian Unges läkarserie läsvärd då?

Både ja och nej. Den innehåller generellt sätt mycket läkartermer som är svåra att förstå, och den har fått mycket kritik för hur den inte alls är realistisk. Men några av titlarna i serien är verkligen definitionen av thriller, med gripande berättelser som verkligen får läsaren att inte kunna släppa boken.

Header-bilden i denna artikel är tagen av Koshevaya_k

Rulla till toppen