3 Bra böcker om hår, hårvård och styling!

Böcker om hår, hårvård och styling är otroligt svåra att hitta på Svenska, vilket är varför denna lista endast inkluderar böcker på Engelska. Dessa böcker är otroligt bra, både för amatören och den erfarna hårstylisten.

Topplista över böcker om hår

  • Milady Standard Natural Hair Care & Braiding, Diane Carol Bailey
  • Professional Hairstyling: The Complete Guide to Professional Results, Georgina Fowler
  • If You Love It, It Will Grow: A Guide To Healthy, Beautiful Natural Hair, Phoenyx Austin

1. Milady Standard Natural Hair Care & Braiding, Diane Carol Bailey

Boken ’Milady Standard Natural Hair Care & Braiding’ av Diane Carol Bailey är en omfattande guide för den som vill lära sig om naturligt lockigt och flerstrukturellt hår. Den täcker allt från flätande till styling och skötsel av naturligt hår. Med 17 detaljerade procedurer och steg-för-steg-guider, är det en praktisk handbok för både nybörjaren och den lite mer erfarna.

Boken betonar vikten av att förstå olika hårtyper, och vårda de därefter. Den kombinerar tekniska färdigheter med kreativa stylingmetoder, vilket gör den mycket lärorik.

Det som gör boken så speciell är fokuset på naturliga hårtyper, som ofta saknar autentiska tips och rekommendationer i andra böcker. Genom att inkludera detaljerade instruktioner och bilder, ger den läsaren en riktigt djup förståelse om hur man ska ta hand om och styla naturligt hår.

2. Professional Hairstyling: The Complete Guide to Professional Results, Georgina Fowler

Boken ’Professional Hairstyling: The Complete Guide to Professional Results’ av Georgina Fowler är en omfattande och välillustrerad guide som är perfekt för både nybörjaren och utbildade frisörer som vill lära sig nya tekniker. Författaren, som undervisar i en collegekurs i ämnet, delar sina faktiska erfarenheter i boken.

Boken introducerar dagens moderna verktyg samtidigt som den täcker allt från klippning, färgning, permanentande, formell styling till herrfrisyrer. Det som gör boken särskilt värdefull är hur bred den är; den täcker en mängd olika tekniker och stilar, vilket gör den till en riktig resurs för hårvård!

Värt att notera är att boken egentligen fokuserar på att ge insikter i frisörbranschen och hur man öppnar sin egen salong.

3. If You Love It, It Will Grow: A Guide To Healthy, Beautiful Natural Hair, Phoenyx Austin

Boken ”If You Love It, It Will Grow: A Guide To Healthy, Beautiful Natural Hair” av Phoenyx Austin är en inspirerande och informativ guide för att vårda afro-hår. Boken ger en ordentlig förståelse för hur denna unika hårtyp växer och hur man bäst tar hand om det.

Dr. Austin delar sina egna ”recept” för att främja hårhälsan inifrån och ut. Hon ger även konkreta råd för att stoppa håravfall och att håret går sönder, vilket är vanliga problem för kvinnor med afro-texturerat hår. Boken betonar vikten av att utveckla en riktig hårvårdsrutin som håller livet ut, och hon grundar det i så kallad ”holistisk hårvård”.

Det som verkligen gör denna bok unik är filosofin om att älska sitt hår. Austin kopplar samman hur kvinnor känner för sitt hår med hur självsäkra de är, och hon argumenterar för att en positiv inställning är nyckeln till vackert, starkt och hälsosamt hår.

Varför finns det inte så många svenska böcker om hår?

Jag vet faktiskt inte! Tyvärr finns det ont om böcker på Svenska om hår. Kanske för att marknaden är för liten? Eller kanske något som Pozehair kan komma med?

Vilka böcker om hår finns det på Svenska?

Det finns bara en handfull böcker om hår på Svenska, här är några av de:

  • ”Hår” av Maria Antas: Boken utforskar hår ur olika perspektiv, inklusive den globala hårvårdsindustrin och hur hår ses i olika kulturer och tidsepoker.
  • ”Hår” av Taina Luoma och Marjo Oksman: En lärobok för studerande i hårbranschen som pratar om grundläggande färdigheter som klippning, läggning och kosmetiska behandlingar av hår.
  • ”Hjälp, mitt hår faller av” av Annikki Hagros-Koski: Boken ger information om håravfall, alopecia, skallighet och olika störningar i hårbotten.
Rulla till toppen