Skiter i – Hanna de Canesie

Skiter i – Hanna de Canesie

Hanna de Canesie debuterade 2019 med ungdomsromanen Helt seriöst, som fick ett fint mottagande av landets kritikerkår. Den nya romanen för högstadieungdomar behandlar också ämnen som att passa in och hitta sin identitet, vilket inte är helt lätt med – speciellt med tanke på de tuffa omständigheter som råder för textens protagonist.

I nya boken Skiter i får läsaren dyka rakt in i Miras kaosartade värld, där hon bor tillsammans med sin funktionshindrade lillebror och sin arbetslösa mamma som är i en destruktiv relation med en man som misshandlar henne både fysiskt och psykiskt. Det är en ständigt brist på pengar, vilket skapar en otrygghet då kylskåpet ofta ekar tomt och kläderna är trasiga och för tunna för årstiden. Känslan av osäkerhet i hemmet beror även på att Mira aldrig vet om mammans pojkvän kommer att vara där och i så fall vilket humör han kommer att vara på. Oron för brodern gnager ständigt i henne, och hon får ta mycket ansvar för honom. Skolan är en plats där hon får en paus från allt, och där har hon även sina två bästa vänner Jasmina och Em som hon umgås med så mycket hon kan. De är dock främmande inför hur hon har det; de åker på semestrar och kan köpa vilka kläder och mobiler de vill när de vill och kan därför inte sätta sig in i hennes situation.

Det är just pengar som lockar när hon träffar den den äldre tjejen Carla, som verkar förstå hur Mira har det hemma, och hon tackar ja till att börja sälja narkotikaklassade tabletter. Till en början verkar det nästan löjligt enkelt, och hon kan köpa de där fina kritvita skorna och den svindyra jackan som hon suktat efter så länge; men när hon efter en incident blir av med pengarna som Carla ska ha är det inte längre lika roligt. Speciellt inte när andra som inte betalt sin skuld blivit helt sönderslagna. Hur ska hon lyckas få in tretusen kronor på bara någon dag? Samtidigt drar sig Em och Jasmina undan från henne, och eftersom hon nästan aldrig är i skolan blir betygen bara sämre och sämre. Allt går nedför, och det i en hiskelig fart.

Canesie har en sällsynt skärpa i sin text när det kommer till skildringen av hur ungdomar pratar och tänker; en kunskap som hon säkerligen tillägnat sig genom sitt arbete som socialsekreterare med inriktning på barn och unga. För det märks att hon kan och vet hur dialogerna går och hur unga människor uttrycker sig och beter sig i vissa situationer. Det blir autentiskt och trovärdigt, vilket är svårt att få till för en vuxen författare som skriver för barn och unga – men Canesie lyckas fint med det dilemmat.

Det här är misery-lit för ungdomar när det är som bäst. Det är rått och brutalt – en realistisk skildring av socioekonomiskt utanförskap där fattigdom och våld är en del av vardagen och allt inte löser sig genom ett trollslag. Det är precis så ärligt och pessimistiskt som det behöver och ska vara.

Läs mer om boken och författaren hos förlaget Natur & Kultur!

Skiter i Bokomslag Skiter i
Hanna de Canesie
Ungdomsroman
Natur & Kultur
2021-04-23
172
12-15 år

Misery-lit för ungdomar när det är som bäst. Det är rått och brutalt - en realistisk skildring av socioekonomiskt utanförskap där fattigdom och våld är en del av vardagen och allt inte löser sig genom ett trollslag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.