Besten och Betty – Jack Meggitt-Phillips

Besten och Betty – Jack Meggitt-Phillips

Den brittiske barnboksförfattaren Jack Meggitt-Phillips är en ny bekantskap för min del, vilket inte är konstigt då Besten och Betty är hans debutverk som så sent som förra året gavs ut på originalspråk. Det här är en debut som överraskade mig på ett mycket positivt sätt – då man i en tid när det ges ut mer barnlitteratur än någonsin sällan hittar de där riktiga guldkornen.

Handlingen är makaber, fast oerhört roande. Den stormrike Ebenezer Tweezer bor ensam i sitt stora palats till hus då han är en riktig ensamvarg; han står helt enkelt inte ut med andra människors sällskap, och i ärlighetens namn står nog inte någon ut med honom heller då han har fruktansvärt svårt att sätta sig in i någon annans situation. Eller själv är han egentligen inte, då han femton trappor upp på vindsvåningen har ett monster. En riktig best med vassa tänder som i utbyte mot evig ungdom kräver att få äta de mest udda och svårtillgängliga ting från hela världen, som Ebenezer är tvungen att hämta. I början av boken är ett sådant ting en ytterst ovanlig lilabröstad papegoja, som både pratar och sjunger. Men nu är besten sugen på att få äta något som är mer lättillgängligt, i alla fall om man ser till antalet: den vill nämligen äta ett barn, för att få känna hur en snorig nästa, runda kinder, smutsiga fingernaglar och ett hår fullt av löss smakar. Om inte så får Ebenezer inget nytt livselixir när han fyller 512:e år om några dagar. Problemet är dock hur Ebenezer ska kunna ordna med den saken, då han misstänker att det är svårt att bara ta ett barn med sig hem utan att någon reagerar. När han sedan inser att det finns ett barnhem i staden med massvis av barn som inte har några föräldrar verkar problemet löst; men när barnet han adopterar visar sig vara annat än väluppfostrat och så välgött som besten vill ha henne står han inför ett riktigt dilemma.

Det här är vansinnigt roligt och smart, och med svartvita illustrationer som kompletterar texten på ett ypperligt sätt blir det hela en läsfröjd. Läsare som gillar David Walliams och Roald Dahl kommer garanterat att få en ny favorit i Jack Meggitt-Phillips!

Enligt förlaget planeras två till böcker i serien, och i september publiceras en andra del på engelska (The Beast and Bethany : Revenge of the Beast).

Läs mer om boken och författaren hos det utgivande förlaget Bonnier Carlsen.

Besten och Betty (The Beast and the Bethany) Bokomslag Besten och Betty (The Beast and the Bethany)
Besten och Betty del 1
Jack Meggitt-Phillips
Barnroman (Humor)
Bonnier Carlsen
2021-04-06
144
9-12 år

Sanslöst humoristiskt! För alla som gillar Roald Dahl och David Walliams.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.