Almapriset 2021

Almapriset 2021

Årets pristagare av Astrid Lindgren Memorial Award är den franske författaren Jean-Claude Mourlevat, som sedan debuten 1997 har skrivit ett trettiotal böcker som har getts ut på nästan tjugo olika språk. Han är en av de stora författarna inom barn- och ungdomslitteratur i Frankrike, men än finns inga av titlarna översatta till svenska.

I en artikel i Svenska Dagbladet och på Almaprisets hemsida kan man läsa att författaren vuxit upp i ett lantbrukarhem utan tillgång till böcker, och att det var först när han sattes på internatskola som han upptäckte litteraturens magiska värld. Han minns specifikt att Robinson Crusoe hjälpte honom genom den ensamhet han kände på internatet. Mourlevat debuterade i fyrtioårsåldern med en bilderbok, och har sedan dess gett ut böcker för både barn, unga och vuxna. Innan han kunde försörja sig på heltid som författare arbetade han bland annat som tyskalärare och regissör.

Jean-Claude Mourlevat
Foto: C. HELIE GALLIMARD

Så här lyder juryns motivering:

Jean-Claude Mourlevat är en lysande förnyare av sagans traditioner, öppen inför både det svåraste och det vackraste. Tid och rum upphävs i hans berättarvärldar, och på en drömsk och träffsäker prosa gestaltas eviga teman som längtan och kärlek, utsatthet och krig. Mourlevats ständigt överraskande författarskap fäster epikens urgamla väv vid en samtida verklighet.

Läs mer om författaren och hans verk på Almaprisets nya fina hemsida.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.