Den tysta patienten – Alex Michaelides

Den tysta patienten – Alex Michaelides

Den tysta patienten är den cypriotiska författaren Alex Michaelides kriminaldebut och har kallats årets thriller-hype. Boken valdes till Månades bok av The Times, och filmrättigheterna är redan sålda till ett produktionsbolag i Hollywood.

Jag brukar vara skeptisk till hypade romaner, och när boken jämfördes med Hawkins Kvinnan på tåget och Finn’s Kvinnan i fönstret antog jag att berättelsen skulle vara en i mängden som snart glömdes bort. Inte för att de två nämnda titlarna skulle vara dåliga, utan för att trenderna i bokbranschen gör att texten inte känns originell och att upplösningen inte blir ett överraskningsmoment.

Är då Den tysta patienten en bok i mängden? Svaret på den frågan är både ja och nej. Storyn är intressant, men inte extraordinär på något sätt: en manlig medelålders psykoterapeut innehar rollen som huvudsaklig berättare när han tar sig an ett mycket svårt fall på den rättsmedicinska avdelning där han arbetar: en kvinnlig patient som är dömd för att ha dödat sin make, och som inte har yttrat ett ord sedan mordet. Läsaren får även ta del av den kvinnliga patientens dagbok som är skriven innan mordet, ett berättarperspektiv som får mer plats ju längre in i berättelsen man kommer.

Det är istället författarens sinne för detaljer samt skickligheten att använda sig utav dessa för att skildra händelseförloppet – utan att man som läsare inser att man blivit manipulerad förrän precis i upplösningen – som gör att boken sticker ut och därmed är väl värd att läsas.

Boken finns bland annat på nätbokhandlarna Adlibris och Bokus.

Den tysta patienten Bokomslag Den tysta patienten
Alex Michaelides
Spänning
Modernista
2019-05-17
320
Vuxna

En spännande thriller med ett oväntat och genialt slut!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.