Dolt i vatten – Catherine Steadman

Dolt i vatten – Catherine Steadman

Dolt i vatten, eller Something in the Water som är den engelska titeln, är boken som har tagit Storbritannien med storm. Kanske har lanseringen varit speciellt lyckad då författaren Catherine Steadman är en känd skådespelerska; som bland annat har medverkat i Downtown Abbey och Morden i Midsomer.

Dolt i vatten är Steadmans debutroman, och handlar om dokumentärfilmaren Erin, som för tillfället arbetar med vad hon tror kan vara hennes genombrott i branschen. Både på grund av sitt kontaktnät och den infallsvinkel som dokumentären har: att följa tre olika fångar i slutet av deras fängelsevistelse samt en tid efter de blivit frigivna. Det bästa är dock att hon har fått den mest omtalade brottslingen i staden att medverka i filmen – trots att han aldrig någonsin tackat ja till någon intervju innan.

När berättelsen tar sin början är det bara en kort tid kvar innan Erin ska gifta sig med investeringsrådgivaren Mark; ett bröllop som de lagt mycket pengar på. Men när Mark plötsligt blir arbetslös tvingas de ta det billigare alternativet, och resan till Bora Bora förkortas med ett par veckor för att inte bli för dyr. Tiden spenderar paret med att utforska ön genom att vandra och dyka i det kristallklara vattnet. Under en dykning i slutet av deras vistelse upptäcker de något märkligt som flyter omkring i vattnet; något som inte är vad det verkar vara, och som är långt mycket farligare än de först tror.

Steadmans prosa är suggererande och påminner emellanåt om ett drömlikt tillstånd där man rör sig i slow motion; samtidigt som texten både är skarp och drivande, och leder läsaren i rätt riktning: det vill säga mot en upplösning som ter sig mer och mer skräckinjagande.

Om du letar efter en psykologisk thriller där du sitter som på nålar medan du väntar på den ofrånkomliga och fasansfulla kulmen, är det här en passande bok. Texten är välskriven och synopsen genomtänkt, och innehåller både subtila ledtrådar och så kallade planteringar, vilka fungerar effektfullt då det får berättelsen att ändra riktning, och därmed får läsaren att ifrågasätta det man hittills trott var sanningen.

Boken hittar du bland annat på nätbokhandlarna Adlibris och Bokus.

Dolt i vatten Bokomslag Dolt i vatten
Catherine Steadman
Spänning
Modernista
2019-04-23
364
Vuxna

En spänningsroman med psykologiska undertoner; om girighet, svek och oväntad vänskap.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.