Ängeln utan vingar – Maud Mangold

Ängeln utan vingar – Maud Mangold

Det här är den första delen utav tre i en helt ny low-fantasyserie av Maud Mangold som innan har skrivit många böcker för mellanåldern, bland annat Vilmaböckerna samt trilogin Magiska Tecken.

Jag måste dock erkänna att jag faktiskt inte har läst en endaste bok av Mangold innan, trots att jag arbetar som barnbibliotekarie och så gott som varje dag sätter upp böcker av henne i hyllorna. Men efter att ha läst Ängeln utan vingar till månadens bokfika på biblioteket kommer jag definitivt att läsa i alla fall de resterande böckerna i serien. Det är kanske inte något litterärt mästervärk, och inte heller en unik historia. Tvärt om är Mangold influerad av många andra författarskap – vilket är intressant att upptäcka då jag tycker att det här med intertextualitet är mycket spännande. För visst är det så, precis som Julia Kristeva menade, att ingen text står ensam utan är påverkad (både medvetet och omedvetet) av många olika texter och berättelser och att de tillsammans bildar en mosaik av röster.

I den här berättelsen får man följa Tea, som är bästa vän med Gabriel. När Gabriel plötsligt en dag försvinner vänds hennes värld upp och ner. I sin förtvivlan uppsöker hon Gabriels fostermamma för att få svar om vad som kan ha hänt honom, och får beskedet att hans biologiska mamma har hämtat honom och att det här tydligen var väntat. Ungefär två veckor senare stöter hon på en minst sagt märklig tjej när hon är ute och joggar i skogen; som säger att hon vill hjälpa Tea då hon ser att hon är ledsen. Tea får skumma vibbar av flickan och skyndar därifrån, men redan någon kväll senare står flickan utanför hennes hus och ber ännu en gång att hon ska följa med henne hem då hon kan hjälpa henne att bli glad igen. Fastän Tea egentligen borde gå in då hennes föräldrar väntar henne, följer hon med flickan långt in i skogen där det visar sig att hon bor ensam i en gammal husvagn. På något sätt somnar hon, och dagen därpå får flickan med sig henne i en båt över sjön till Skednäsornas by genom att sätta på henne en sjal som gör att Tea blir som en sömngångare. I skednäsornas by träffar de Utzi, som även han bedjar till Tea att följa med dem – då hon är den enda som kan hjälpa dem. De behöver hitta Gabriel, som enligt en urgammal profetia är den som kommer att orsaka världens undergång. Det blir ett äventyr där de stöter på både problem och märkliga varelser, så som Vildvittror och pepparkaksgummor.

Med dessa bikaraktärer samt miljöbeskrivningar finns starka kopplingar till både Astrid Lindgrens författarskap samt klassiska sagor och Tolkiens fantasy-serie. Att använda redan kända attribut tror jag är ett smart sätt att fånga unga läsare som genom detta kan se bilderna framför sig på ett lättare sätt när de läser. Samtidigt är Lea som karaktär både skör och stark, och även om hon inte har några magiska krafter så är hennes kraft kärleken till sin vän, vilken endast hon kan rädda och samtidigt rädda världen. Och även om jag kan tycka att litteraturen hade behövt en flickkaraktär som har mer än kärlek som styrka gillar jag berättelsen. Det är väldigt avkopplande och rogivande att få stiga in i en helt annan värld,  även om det är en värld som påminner om våran där ondskan lurar runt hörnet och som befolkas av kaffeälskande morgongriniga skednäsor och ensamma opålitliga pepparkaksgummor. För även om associationer kan göras till våran egna verklighet, skänker fantasygenren möjligheten att träda in i en värld utan gränser där allt är möjligt.

Boken hittar du hos Adlibris och Bokus

 

Ängeln utan vingar Bokomslag Ängeln utan vingar
Skuggspelen
Maud Mangold
Fantasy för barn
Rabén & Sjögren
2016-05-20
234
9-12 år

När Teas bästa vän Gabriel plötsligt försvinner dras Tea in i ett oförglömligt äventyr där hon kommer att spela en avgörande roll för världens framtid.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.