Babetta – Nina Wähä

Babetta – Nina Wähä

”Vad är vänskap? Är det en platonisk kärleksrelation? Är det en självvald syskonrelation?” Med den frågeställningen inleds Nina Wähäs nya roman Babetta. Wähä är författaren till Testamente, ni vet boken som blev tokhyllad överallt och dessutom Augustprisnominerad 2019. Svaret på vad vänskap är för något sammanfattas bara ett par rader under frågeställningen; och i de orden ryms hela innehållet i Babetta kan man säga. För vänskapen mellan protagonisten Katja och Lou som är en känd skådespelerska är precis så: mer allomfattande än en syskonrelation och nästintill kannibalisk.

Handlingen utspelar sig mestadels i Lous lyxbostad i södra Frankrike där Katja tillbringar en sommar efter att de inte träffats på femton år. Men trots att det har gått så lång tid, hamnar de snart i symbios med varandra igen. Dagarna flyter in i varandra; och hettan och alkoholen lägger ett töcken över tillvaron, men ändå märker Katja att det är något som skaver i den tillvaro som till en början verkade vara perfekt.

Om Testamente var en storslagen roman så är den nya romanen mer återhållsam; inte lika många sidoberättelser och karaktärer – vilket bara är till dess fördel – men ändå lika välskriven och med ett psykologiskt djup.

Babetta Bokomslag Babetta
Nina Wähä
Roman
Norstedts
2022-01-26
328
Vuxna

Katja åker till södra Frankrike för att spendera sommaren tillsammans med Lou som hon för femton år sedan var bästa vän med. Lou är numera en känd skådespelerska och bor tillsammans med sin rika man i ett lyxigt chateau. Men snart börjar Katja märka att det finns en annan verklighet än den som visas utåt. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.