Bletchley Park : kodernas krig

Bletchley Park : kodernas krig

I historikern Andreas Marklunds nya faktabok lär man sig mer om vad som försiggick på den engelska lantegendomen Bletchley Park där utvalda akademiker arbetade under andra världskriget för att avkoda tyska meddelanden.

Kanske är Bletchley Park mest förknippat med matematikgeniet Alan Turing och det tyska oknäckbara kodsystemet, och boken låter läsaren få kunskap om uppkomsten av avkodningsmaskinen redan under 20-talet då Arthur Scherbius uppfann en avancerad elektromekanisk kryptomaskin som sedan kom att kallas för Enigma, vilket betyder ”mysterium” eller ”gåta”, och som sedan utvecklades till att likna en skrivmaskin i utseendet och som kom att säljas kommersiellt. Det höga priset gjorde dock att försäljningen gick trögt, och maskinen köptes mest av banker och företag som ville skydda transaktioner och hemlig korrespondens från att komma ut. Några år senare började dock den tyska krigsmakten intressera sig för maskinbaserad kryptering, och 1934 påbörjades produktionen av en mer avancerad och förfinad typ av Enigman för den tyska örlogsflottan, som sedan kom att ha en avgörande roll i nazisternas framfart genom Europa och kampen för att stoppa dem.

I ett avslutande kapitel tar författaren upp den roll Bletchley Park har haft för kriget, och om kodknäckarna faktiskt förkortade andra världskriget. Det finns två sätt att se på det, vilka är kan härledas från ett tankeexperimentet från en föreläsning om datorer och säkerhetspolitik som hölls på Cambrigdes universitet 1993, och är ett intressant och berikande komplement till övriga kapitel i boken.

Den här boken är perfekt för den som är intresserad av andra världskriget och kodknäckning; men även för den som bara vill bli mer allmänbildad då den har ett lätt och lättillgängligt språk och format – precis som de andra böckerna i serien om Världens dramatiska historia.

Du kan läsa mer om boken och författaren på förlaget Historiska Media.

Bletchley Park : kodernas krig Bokomslag Bletchley Park : kodernas krig
Världens dramatiska historia
Fakta
Historiska Media
2021-05-10
167
Vuxna

En perfekt faktabok för den som är intresserad av andra världskriget och kodknäckning; men även för den som bara vill bli mer allmänbildad då den har ett lätt och lättillgängligt språk och format.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.