När jag var stor och du var liten – Jujja Wieslander & Emma Adbåge

När jag var stor och du var liten – Jujja Wieslander & Emma Adbåge

Den splitternya bilderboken När jag var stor och du var liten är ett samarbete mellan två av bilderboksvärldens giganter; Jujja Wieslander vars böcker om Mamma Mu älskas av så gott som varenda barn, och som även blivit till film – samt Emma AdBåge som har tilldelats flera utmärkelser och priser för sina böcker, bland annat Augustpriset 2018 för bilderboken Gropen.

I berättelsen märks Wieslanders finurliga sätt att närma sig barnens värld; korta meningar med uttalat ”barnspråk”; det vill säga att konversationen som utspelar sig mellan syskonen känns autentisk. Alla som har eller har haft barn i sin närhet kommer att känna igen jargongen och även berättelsens tema med det yngre syskonet som undrar var någonstans h*n var innan de blev den familj de är nu. Det är såklart svårt att svara på, även för vuxna – men barnen gör det ofta på ett naturligt och ärligt sätt utan att krångla till det – precis som storasyskonet gör i När jag var stor och du var liten. Det här gör att det yngre syskonet tar det hela med ro och istället börjar fantisera ihop en egen sanning/förklaring; den att hon en gång varit den äldsta av de två och var den som först var med mamma och pappa; den första att få en stor cykel utan stödhjul och den första att börja skolan. Det här förtydligas fint genom att bakgrund och illustrationer helt är i en grågrön färgskala, medan resterande bilder där bådas verklighet skildras är i färg.

Det här med tid och ålder är något som små barn har svårt att greppa, och att alltid behöva vara den som är yngst är inte heller så lätt. Därför är det här en perfekt berättelse som får både läsaren och lyssnaren att fundera vidare över och leka med tanken på hur det hade varit om det var ombytta roller, både mellan syskon och barn/förälder.

Rabén & Sjögren kan du läsa mer om boken och författarna.

När jag var stor och du var liten Bokomslag När jag var stor och du var liten
Jujja Wieslander & Emma AdBåge (ill)
Bilderbok
Rabén & Sjögren
2021-08-20
32
3-6 år

Perfekt berättelse som får både läsaren och lyssnaren att fundera vidare över och leka med tanken på hur det hade varit om den som var yngst varit äldst och tvärtom. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.