Bibliotekarien i Magdeburg : och andra berättelser ur ett radioliv – Gunnar Bolin

Bibliotekarien i Magdeburg : och andra berättelser ur ett radioliv – Gunnar Bolin

Gunnar Bolin har tidigare skrivit Hovjuvelerarens barn : en berättelse om en släkt i skuggan av tre diktaturer där han genom sparade brev från början av 1900-talet återberättar sin familjs historia med den ryske tsarens hovjuvelerare Wilhelm Bolin och sommarhuset i Småland som utgångspunkt.

I sin nya bok samlar han istället berättelser från sin karriär som radiokorrespondent, och den som har läst hans tidigare bok känner igen det bildande men ändå humoristiska stråket i Bolins texter. Även här är det ett myller av människor och händelser, och läsaren får ta del av hans många uppdrag i egenskap av både sport- och kulturkorrespondent; och hans fascination och intresse för den tyska och österrikiska maten får också en del utrymme, speciellt knödeln.

För mig som yrkesverksam bibliotekarie är kapitlet om bibliotekarien i Magdeburg kanske den som väcker min nyfikenhet mest; speciellt eftersom berättelsen jämför hur det var att arbeta som bibliotekarie under DDR-tiden med i dag. Det är sannerligen en stor skillnad, eftersom mycket av den litteratur som fanns på biblioteken censurerades och förstördes. I maj 1933 hade nazisterna tagit över makten och bokbål brann över hela Tyskland, det största bredvid operan i Berlin. På Magdeburgs bibliotek, bara timmar med tåg från Berlin, försvann 5300 titlar från hyllorna. Två år senare kunde inte ens forskarna beställa fram ”icke-tysk” litteratur som ansågs vara emot den nazistiska ideologin. Fler värdefulla 1700-talsböcker försvann spårlöst, men dök som tur är upp igen när muren föll.

Bibliotekarien som Bolin intervjuar arbetade halva sitt yrkesliv i DDR, inte för att det var det yrke han helst ville ha utan på grund av att myndigheterna ansåg vara lämpligt. Han berättar att biblioteken under DDR-åren blev mötesplatser, mycket för de begränsningar som fanns annars i samhället och för att det trots censuren ändå fanns många olika titlar att erbjuda besökarna. Han berättar även om det absurda i att tvingas köpa in massvis av litteratur som ingen lånade och läste.

Även texterna om OS finner jag engagerande, trots ett obefintligt intresse för sport. Det är människoskildringarna som gör berättelserna, och känslan av att det inte spelar någon roll var i världen man befinner sig – i det stora hela är vi är alla lika, men tittar man närmare så har vi alla olika erfarenheter av livet som har format oss till de vi är. Det är just det som Bolin lyckas föra fram med sina reportage och texter; och han gör det på ett både underhållande och bildande sätt.

Du kan läsa mer om boken och författaren på Albert Bonniers Förlag.

Bibliotekarien i Magdeburg : och andra berättelser ur ett radioliv Bokomslag Bibliotekarien i Magdeburg : och andra berättelser ur ett radioliv
Gunnar Bolin
Facklitteratur
Albert Bonniers Förlag
2021-08-18
288
Vuxna

Underhållande och bildande texter som skildrar minnen från en 34 år lång karriär som radiokorrespondent. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.