Höstens utgivning 2021 – barn

Höstens utgivning 2021 – barn

Hösten bjuder på en fin utgivning, och här nedan kan du ta del av några av förlagens kataloger (klicka på förlagets namn för att komma vidare till katalogen). Jag har även valt ut särskilda titlar som jag tycker bör uppmärksammas. Informationstexterna till böckerna har tagits från förlagens hemsidor. Observera att utgivningen endast gäller för barn och ung; vuxenutgivningen finns i det föregående inlägget.

För att se fler förlags utgivning, gå till ”bokförlag” i menyn och besök respektive förlags hemsida.

Alfabeta bokförlag

Titel: Andra världskriget – Människorna mitt i striden

Författare: Bengt Fredrikson & Andreas Palmaer

Genre: Fakta (9-12 år)

Utgivningsdatum: 2021-08-25

Handling: Läs historien om världens största krig på ett annorlunda sätt. Alla de viktigaste händelserna är med, men berättas genom människorna som var där. Som tjuven som blev en hjälte när bomberna föll över London, eller nazisten som bytte sida i hemlighet. Här finns berättelser om vanliga okända människor som spelade en viktig roll; motståndsmän, meteorologer, flygare, barn och soldater. Och här finns också en hund som blev soldat och räddade massor av liv. De är okända för de flesta men deras historier är dramatiska. Lättläst och intresseväckande med 24 berättelser och en tidslinje med viktiga händelser.

Andra världskriget – Människorna mitt i striden – Bengt Fredrikson & Andreas Palmaer (2021)

Titel: Ingenting är omöjligt för oss

Författare: Eva Lindström

Genre: Bilderbok (3-6 år)

Utgivningsdatum: 2021-09-29

Handling: Vi kommer från en planet, det gör väl alla. Nu bor vi här, i en helt ny stad. Vi har allt, vi har Mamma, vi har King, vi har varandra. Ibland tänker vi på Pappa. Hur har han det där borta, på Månen eller Pluto eller vad som helst?

Ingenting är omöjligt för oss – Eva Lindström (2021)

Bonnier Carlsen

Titel: Asynja : Kungens grav

Författare: Elisabeth Östnäs (ill: Lina Neidestam)

Genre: Kapitelbok (9-12 år)

Utgivningsdatum: 2021-09-07

Handling: Spännande, rå och magisk vikingahistoria och den första delen i Asynja-serien. När Disa tar sin brors namn och kämpar sig till en plats i Alsnökungens hird har hon allt att bevisa och siktet inställt på hämnd. Men livet hos Rävungarna, de yngsta krigarna, är hårdare än hon trott. När hon en natt tvingas vaka vid en gravkulle upptäcker hon att uråldriga krafter kallar på henne. Och att något inom henne svarar. Elisabeth Östnäs är författaren till den hyllade ungdomstrilogin ”Sagan om Turid” som belönades med Slangbellan för bästa ungdomsroman. Serietecknaren Lina Neidestam bjuder läsaren på både suggestivt och effektivt bildberättande med mycket action och svärta. Tillsammans har Östnäs och Neidestam skapat en episk berättelse om hämnd och vänskap bland barnsoldater i ett ogästvänligt Birka.

Asynja : Kungens grav – Elisabeth Östnäs & Lina Neidestam (2021)

B Wahlströms

Titel: Drakar

Författare: Johan Egerkrans

Genre: Fakta/Uppslagsverk/Övernaturligt/Mystik (9-12 år)

Utgivningsdatum: 2021-11-12

Handling: Drakar, eller legender om drakar, har funnits med människan sedan urminnes tider. I nästan alla kulturer och religioner har drakar och ormar haft en given plats. Vad är det som fascinerar så med de här eldsprutande reptilerna? Och varifrån kommer de?

Drakar – Johan Egerkrans (2021)

Natur och Kultur

Titel: Billie, Korven och Staden

Författare: Julia Hansson

Genre: Bilderbok (3-6 år)

Utgivningsdatum: 2021-09-03

Handling: Billies mamma är nere i tvättstugan. Klockan går långsamt och Korven blir otålig. En gång fick Billie gå ut med Korven själv, så då kan hon säkert göra det igen? Korven blir jätteglad och drar iväg med Billie hela vägen till parken. Bara Korven bajsat ska de vända tillbaka hemåt igen. Väl inne i parken är det underbart och Billie tänker plocka en blomma till mamma. Men vilken väg kom de ifrån egentligen? Billie upptäcker att de är vilse i den stora Staden med sina många bilar och höga hus! Hur ska de någonsin hitta hem igen?

Billie, Korven och Staden – Julia Hansson (2021)

Titel: Älskar kanske (Paola Persson Peroni del 3)

Författare: Emi Guner (ill: Maja Säfström)

Genre: Kapitelbok (6-9 år)

Utgivningsdatum: 2021-10 (Datum oklart, finns i höstens katalog men kan ev. utkomma till sommaren istället)

Handling: Det verkar vara mycket kärlek runt omkring Paola nuförtiden, men också mycket hemligheter. Varför kommer mamma hem alldeles fnittrig efter sina tangokvällar och varför behöver storebror Mille plötsligt Paolas hjälp att välja ut en bra tjejpresent? Själv kan Paola inte sluta tänka på Benji.

Älskar kanske – Emi Guner & Maja Säfström (2021)

Titel: Hola Humlan Hansson (Humlan Hansson del 2)

Författare: Kristina Sigunsdotter (ill: Ester Eriksson)

Genre: Kapitelbok (6-9 år)

Utgivningsdatum: 2021-10-08

Handling: Humlan Hansson är tolv år och har snart överlevt första terminen i 6:an. De livsfarliga hästtjejerna är som tur är upptagna med att glo på gympavikarien Scott. Helt obegripligt för han har orange hud och onormalt vita tänder och älskar sin egen spegelbild. Jullovet närmar sig med stormsteg och det här året händer något spektakulärt – hela familjen och bästisen Nour ska åka till Spanien. Humlan förbereder sig genom att googla viktiga fakta om Spanien, som till exempel att det är lagligt att gå omkring naken. Det blir en spännande tågresa genom Europa, men när de kommer fram inträffar katastrofen – gympavikarien Scott är också i Spanien, och han vill hänga onaturligt mycket med Humlans mamma.

Hola Humlan Hansson – Kristina Sigunsdotter & Ester Eriksson (2021)

Rabén & Sjögren

Titel: Harry Potter : Ett magiskt år

Författare: JK Rowling (ill: Jim Kay)

Genre: Uppslagsverk/Presentbok (9-12 år)

Utgivningsdatum: 2021-10-29

Handling: En vacker presentutgåva med Jim Kays fantastiska illustrationer från de fyra Harry Potter-böcker han hittills illustrerat. Fyrfärgsbilder och ej tidigare publicerade blyertsskisser ger en unik inblick i konstnärens arbete.

Harry Potter : Ett magiskt år – JK Rowling & Kim Kay (2021)

Titel: Syster

Författare: Sofia Nordin

Genre: Ungdomsroman (12-15 år)

Utgivningsdatum: 2021-09-10

Handling: Magdas mamma har äntligen bestämt sig. Det är dags att lämna. Magda, mamman och lillasystern tar skydd på Jordasång, ett slags kollektiv och skyddat boende för kvinnor och barn ute på landsbygden. Där är allt annorlunda: det finns ingen teve eller internet, och helst ska man inte ens ha mobiltelefon. Magda är skeptisk först, men ganska snart kastar hon sig in i sitt nya liv. Syster, som är den som leder arbetet och bestämmer på Jordasång, blir hennes nya förebild och Magda lyssnar på allt hon säger. Men det är visst inte så lätt att lämna det förflutna bakom sig, trots allt. Kanske kan Magda ta kontakt med pappa en gång – bara en gång – fast alla säger att hon inte får? Han är ju ändå hennes pappa.

Syster – Sofia Nordin (2021)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.