Pengar på fickan – Asta Olivia Nordenhof

Pengar på fickan – Asta Olivia Nordenhof

Pengar på fickan är den första delen i en tänkt heptalogi, alltså sju sammanhållna verk, som alla är knutna till tragedin med passagerarfartyget Scandinavian Star som sattes i brand år 1990. Den här boken utspelar sig redan på 80-talet, och skildrar Kurt och Maggies torftiga och långt ifrån okomplicerade vardag på en gård på danska Fyn.

Nordenhof varvar dåtid och nutid och låter både Kurt och Maggie komma till tals genom att vara protagonister, vilket skapar en större förståelse för deras person. Läsaren görs genom att ta del av Kurts ekonomiska bekymmer medveten om några av de bakomliggande orsakerna till vad som kom att leda fram till mordbranden på Scandinavian Star, en händelse som alltså ännu inte ägt rum i den här romanen. Författaren gör oss även uppmärksam på den större bilden: bolagens girighet som kom att kosta 159 människor deras liv.

Nordenhofs stil påminner om Agata Kristof; rakt, brutalt ärligt och med en genuin känsla för de små detaljerna som utgör livet och de mänskliga relationer vi har.

Asta Olivia Nordenhof är en dansk författare som debuterade 2011; 2020 tilldelades hon Per Olov Enquists pris för den senaste romanen. Dessutom nominerad till Nordiska rådets Litteraturpris 2021.

Läs mer om boken och författaren på Norstedts!

Pengar på fickan Bokomslag Pengar på fickan
Scandinavian Star (del 1)
Asta Olivia Nordenhof
Roman
Norstedts
2021-04-28
211
Vuxna

Den första delen av sju i serien Scandinavian Star, om de små och de större orsakerna till vad som ledde fram till mordbranden som kostade 159 människor deras liv. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.