Sockerormen – Karin Smirnoff

Sockerormen – Karin Smirnoff

Framgångarna med trilogin om Jana Kippo har varit enorm; inte bara blev den första delen Augustprisnominerad utan bokserien har läst och hyllats både av kultureliten och ”vanliga” läsare. Därför har förväntningarna på Karin Smirnoffs nya roman Sockerormen varit stor – kanske till och med på ett helt orimligt vis. Lyckas Smirnoff att leva upp till folkets förhoppning? Enligt mig, ja. Absolut. För språket är sådär typiskt Smirnoffiskt vackert och nydanande utan att för den delen härma och bli alltför likt det i Kippo-böckerna. Och historien är precis lika brutal, misären och utanförskapet som en röd tråd genom hela berättelsen – som är skildrat utifrån en flickas ärliga och något naiva barnperspektiv.

När vi möter Agnes är hon endast ett par år gammal, men som det underbarn hon är kan hon redan läsa av och tyda omvärlden på ett adekvat sätt och bokstäver och ord finns där naturligt för henne. Hon vet redan att ”Anitamamman” inte vill ha henne, och att det är upp till henne själv att se till att överleva. Tillsammans med sina två bästa vänner ingår hon i
Bretzel-ensemblen; där musikläraren Leide inte bara tar sig an de musikaliskt begåvade barn under övningstid utan även umgås privat med dem när han hämtar upp dem i ”begravningsbilen”. Som läsare förstår man snart att mannen utnyttjar pojkarna sexuellt, medan Agnes hålls utanför och genom nästan hela berättelsen är ovetandes om det faktiska förhållandet dem emellan.

Det här är realism när det är som mest brutalt, alla de ingredienser för en lyckad mis lit-roman finns där: misären i hemmet med den psykiskt ostabila och fruktansvärt destruktiva föräldern som är oförmögen att älska sitt barn och istället misshandlar henne både psykiskt och fysiskt, och de övriga vuxna som ständigt sviker genom (makt)missbruk och övergrepp. Men den intensiva passionen till musiken och kärleken mellan vännerna får de mest livfulla färger att blomma upp in i ett annars kolsvart verklighet och skänker en både drömsk och hoppfull känsla till berättelsen.

Jag läste en recension där recensenten var osäker på om denne kunde rekommendera andra att läsa boken, eftersom ämnet är för tungt. Visst är det så att övergrepp på barn aldrig är trevligt att läsa om, men min åsikt är att även svåra ämnen bör och måste kunna behandlas inom skönlitteraturen. Dessutom är Smirnoffs berättelse skapad ur framförallt barnets godtrogna tilltro till den vuxne samt förövarens egna förmildrande synvinkel, vilket gör att skildringarna aldrig blir sådär groteska som de skulle kunna vara.

Jag lyssnade på boken på BookBeat, där jag just nu erbjuder mina läsare gratis lyssning i 30 dagar med koden bokkoll (om du inte tidigare har haft ett konto).

Foto: ©BookBeat

Om du efter testperioden vill förlänga ditt abonnemang finns olika paket att välja bland: Basic innebär att du betalar 99 kr/månad och kan lyssna upp till 20 timmar. Med Standard får du 100 timmar för 149 kr/månad, medan du med Premium-paketet för 199 kr/månad har obegränsat med lyssningstimmar.

Förutom den nya romanen Sockerormen och många andra böcker ur den senaste utgivningen finns i BookBeats utbud över 200 000 ljud- och e-böcker på svenska, engelska och flertalet andra språk.

God lyssning & läsning önskar jag er!

Sockerormen Bokomslag Sockerormen
Karin Smirnoff
Roman
Bokförlaget Polaris
2021-04-21
317
Vuxna

Ny roman av författaren av trilogin om Jana Kippo! 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.