Stora faran – Matilda Ruta

Stora faran – Matilda Ruta

Stora faran är den andra bilderboken i serien om Strandskogen; som handlar om familj, relationer och starka känslor. I den första boken, Syskonvecka, är varannan-vecka-livet i centrum med haren Russins längtan efter storasyskonet. I den nya boken är det coronapandemin som är i fokus; all den oro och rädsla som vi alla upplever, men skildrat ur ett barns perspektiv – här i form av de förmänskligade ekorrarna brorsan och hans lillasyster som kallas för Össakorv.

Berättelsen börjar med att syskonparet är ute på upptäckarfärd i naturen, och brorsan vill göra lillasystern uppmärksam på att den farligaste av alla faror är på väg rakt emot dem, och den varken syns eller hörs. Till och med de vuxna är oroliga och rädda, och alla måste stanna inne. Tillsammans förbereder sig barnen inför det som kommer att komma; de tejpar för alla dörrar och smetar in tallen med en stinkande röra så att faran försvinner igen. En natt håller de till och med vakt i trädet, vilket blir ett helt äventyr i sig när faran med stort F visar sig vara en rovfågel, som dessutom är mamma till den lilla fågelunge som finns i ägget som Össakorv hittade på upptäckarfärden.

Bilderboken har många fina inslag, så som att berättelsen egentligen börjar redan på titelsidan och försättsbladet där man för första gången möter ekorrbarnen, som befinner sig på stranden för att leta saker. Det är även där lillasyster hittar ägget och vill kalla det för Korv. Storebrodern säger då att det inte kan heta så, och att systern i så fall får heta Össakorv. Likaså fortsätter en sekundär berättelse efter att den primära är avslutad, i och med att lillasyster hittar ett nytt ägg. Illustrationerna som är gjorda i akvarell är naturromantiska och oerhört estetiskt tilltalande där bakgrunden är målad i ljusa pastellkulörer medan karaktärerna är målade i starkare färger med svarta konturer runt, för att på ett tydligt men ändå mjukt och subtilt sätt sätta fokus på dem.

Inlagebild ur Stora faran (2021), sid. 1-2)

Dessutom är berättandet fint och genuint skildrat ur barnets perspektiv; vilket märks tydligast i förhållandet mellan syskonen: det yngre barnet är naivt och hennes synsätt är inte så filtrerat som det äldre barnets, som ser världen på ett mer nyanserat sätt.

Du kan läsa mer om bilderboken Stora faran och författaren Matilda Ruta på förlaget Rabén & Sjögren.

Stora faran Bokomslag Stora faran
Strandskogen (del 2)
Matilda Ruta
Bilderbok
Rabén & Sjögren
2021-03-19
32
3-6 år

Underbar bilderbok om hur det är att vara barn i en tid av oro och rädsla, så som den vi upplever nu i och med coronapandemin. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.