Den trogne läsaren – Max Seeck

Den trogne läsaren – Max Seeck

Max Seeck är en finländsk författare som tidigare har gett ut tre romaner, vilka inte har översatts till svenska. Den trogne läsaren har dock översatts till över 35 språk, och har även tagit sig in på den amerikanska New York Times bestseller-listan. Boken vann även finländska Storytelpriset för bästa spänning 2019.

I persongalleriet finns bland annat protagonisten och kriminalaren Jessica Niemi; en stenrik ensamvarg som spenderar sin tid endera på arbetet eller i sin enorma lägenhet där hon dricker skållheta koppar med nyponte och förnimmer en tid innan den olycka som tog hela hennes familj ifrån henne. Hennes förmögenhet och hem är något som hon håller hemligt för alla; de som besöker henne tror att hon bor i den lilla enrumslägenheten som egentligen bara fungerar som ingång till den våning där hon egentligen bor. Den informationen samt det man som läsare för veta i de korta tillbakablickande kapitlen om en tid hon spenderade i Italien för drygt tio år sedan för att man som läsare förstår att den här kriminalkommissarien har stor betydelse för själva handlingen och dess upplösning.

Handlingen då? Den är precis så svindlande, spännande och driven som många kritiker hävdar, och det skulle inte förvåna mig om rättigheterna till en kommande thrillerfilm redan är köpta. Det hela börjar med att hustrun till en erkänd författare hittas mördad i deras enorma villa, medan han själv är ute på turné. Det mest makabra är dock hur mördaren har klätt kvinnan i en finklänning och hur hon sitter i en stol med ett galet och förvridet leende i ansiktet. Fler mord sker, alla med ockulta inslag – och det upptäcks snart av utredarna att de alla har koppling till författarens utgivna verk.

Det blir en kamp mot klockan, inte minst för Jessica själv då mördaren skickar kryptiska meddelanden till henne och de kvinnliga offren visar sig likna henne utseendemässigt.

Spännande, fartfyllt och en hel del häpnadsväckande vändningar!

Du kan läsa mer om boken och författaren på Albert Bonniers Förlag.

Den trogne läsaren Bokomslag Den trogne läsaren
Max Seeck
Spänning / Deckare
Albert Bonniers Förlag
2021-01-12
424
Vuxna

Finsk thriller som både kommit in på New York Times Bestseller-lista och vunnit Storytelpris för bästa spänningsroman. 

Fartfylld läsning med många häpnadsväckande vändningar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.