Vargasommar – Hans Rosenfeldt

Vargasommar – Hans Rosenfeldt

Kanske är det här höstens/vårens mest hypade svenska kriminalroman? De skyhöga förväntningarna beror säkert på att Hans Rosenfeldt tidigare har skrivit manus till bland annat tv-serierna Bron och Marcella, samt att han tillsammans med Michael Hjort har skrivit flera omtyckta deckare om kriminalpsykologen Sebastian Bergman.

Vargasommar är hans första roman som ensam författare, som i min mening fungerar väl både när det kommer till handling och persongalleri – vilket inte bara innefattar mänskliga karaktärer utan även en varghona och själva staden Haparanda. Trots många perspektiv och perspektivskiftningar i texten är det hos polis Hannah Wester läsaren finner sin huvudsakliga protagonist, vilket är tur då det är karaktär som många läsare nog finner sympati med: en medelålders kvinna i klimakteriet vars äktenskap knakar i fogarna, och med ett förflutet som gör att hon är lika djärv som hon är ödmjuk.

För den som brukar ha svårt att hålla isär karaktärer kan berättelsen kännas rörlig och därför bli svår att ta till sig; det är nämligen många (och liknande personer) i texten, som på ett eller annat sätt har koppling till de droger och pengar som har stulits efter en dödlig gänguppgörelse. I en så liten stad som Haparanda kan man inte komma undan med en sådan sak utan att det kommer fram, så mycket är säkert. Speciellt om den ryska maffian har skickat en mycket skicklig lönnmördare för att ta reda på sanningen.

Det blir lite för mycket action och orealistiska tillvägagångssätt i att mörda människor (även om det handlar om en vig lönnmörderska!); istället hade jag personligen uppskattat om berättelsens fokus låg lite mer på polisarbetet och på att få följa själva processen i att lösa brottet.

Hos Norstedts kan du läsa om författaren, boken och att TV4 och C More har köpt rättigheterna till att göra en dramaserie efter den.

Vargasommar Bokomslag Vargasommar
Haparanda (del 1)
Hans Rosenfeldt
Kriminalroman
Norstedts
2020-09-23
384
Vuxna

Första delen i Hans Rosenfeldts helt nya och egna kriminalserie! 

En död varg hittas med delar av en människa i magen; och ett stort parti droger samt 300 000 euro är försvunnet efter en dödlig gänguppgörelse. Vem är det vargen har ätit, och vem eller vilka har varorna och pengarna som tillhör de farliga män som inte skyr några medel för att få tillbaka det?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.