Vänligheten – John Ajvide Lindqvist

Vänligheten – John Ajvide Lindqvist

Plötsligt står den bara där i Norrtäljes hamn; den brandgula containern som är utgångspunkten för John Ajvide Lindqvist berättelse. Det som fängslar mest med hans nya tegelsten till roman är dock inte det hemska som finns däri containern utan karaktärerna; hur författaren gestaltar olika sex personer som alla är udda på olika vis, och hur dessa brottas med sina individuella och vardagliga problem. Som kassabiträdet Siw som kämpar för att få ekonomin och tiden att gå ihop samtidigt som hon har ensam vårdnad om dottern, eller rikemanssonen Max som trots en lysande framtid framför sig inom finansbranschen fortfarande bor kvar i Norrtälje och jobbar som tidningsbud. Samtidigt som vi får följa de här personerna håller något i staden på att förändras; en rubbning av något slag som har med containern att göra och är av ondo; och de som egentligen är varandras totala motsatser och som aldrig hade möts och umgåtts i vanliga fall förs samman och inser att de hör ihop.

Och det är i mötet med varandra som det blir ännu mer intressant, speciellt då karaktärerna Siw och Max båda innehar en övernaturlig förmåga att förutse olyckor och dödsfall som kommer att hända i närheten och inom kort tid. Men än mer fascinerande är det när den säregna Johan kommer i kontakt med den egensinniga Anna, båda lika avigt inställda till varandra och lika fulla med fördomar.

När det blir för mycket av det övernaturliga, som i upplösningen, blir det istället ganska segdraget, till och med så pass att jag skummar igenom de sidorna. Resterande cirka 650 sidor lusläser jag, då Ajvide Lindqvist får karaktärerna att kännas som mina underhållande och trogna vänner som jag inte vill skiljas från.

Vänligheten Bokomslag Vänligheten
John Ajvide Lindqvist
Roman
Ordfront
2021-01-04
715
Vuxna

Om det hemska som den gula containern i Norrtäljes hamn innehåller, men mest om relationen mellan de sex olika karaktärerna som berättelsen cirkulerar kring, och hur dessa trots sina olikheter dras till varandra. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.