Mitt käraste gyllene barn – Christina Wahldén

Mitt käraste gyllene barn – Christina Wahldén

Mitt käraste gyllene barn är Christina Waldéns tredje bok i den fristående skönlitterära serien om barn under andra världskriget. De två första; Tulpanpojken och Spionen i äppelträdet blev väl mottagna, och Tulpanpojken vann Barnens Romanpris 2018 samt blev nominerad till Nils Holgerssonsplaketten samma år.

Berättelsen är skriven tillsammans med Förintelseöverlevaren Kaja Finkler, och utgår ifrån hennes erfarenheter, vilket gör boken unik i sitt slag. Vi får följa Kaja från krigets början 1939 och får ta del av hur hon tillsammans med andra judar gömmer sig för nazisterna; hur de sedan hittas och förs till förintelselägren där Kaja och de andra får uppleva hemskheter som inget barn – ingen människa – borde behöva uppleva. Till slut tar kriget slut och brittiska soldater befriar fångarna i lägren, och Kaja hamnar i Sverige. Nu återstår bara att bli frisk och försöka hitta sin mamma som hon inte vet om hon har överlevt eller inte.

Genom att låta barnet Kaja inneha berättarrösten blir upplevelserna skildrade ur ett barnperspektiv, och därmed skapas även en sorts relation och ett samförstånd mellan protagonist och läsare. Längst bak i boken finns ett register med svåra ord kopplade till kriget och Förintelsen, dessutom fakta om bokens bakgrund.

Det är ett gediget arbete som författaren har gjort, och oerhört viktigt. Min innerliga önskan är att alla barn får läsa den här berättelsen.

Läs mer om boken och Kaja Finkler på Rabén & Sjögren!

Mitt käraste gyllene barn Bokomslag Mitt käraste gyllene barn
Christina Wahldén
Barnroman
Rabén & Sjögren
2021-01-13
130
9-12 år

Den första svenska kapitelboken om Förintelsen för barn på mellanstadiet!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.