Förvildade – Rory Power

Förvildade – Rory Power

Tänk dig att du går på en internatskola som är belägen på en isolerad ö – när ett virus plötsligt bryter ut som gör att de sjuka antingen förändras fysiskt på ett fruktansvärt sätt eller dör. Avskuren från omvärlden finns ingen möjlighet att få information; maten räcker knappt och det finns något skrämmande och vilt i själva naturen som gör desperationen efter botemedlet som aldrig verkar komma ännu större.

Det är verkligheten för de tjejer som går på Raxter School for Girls, och när berättelsen ar sin början har det gått arton månader sedan de blev satta i karantän på grund av viruset som kallas för ”Tox”, som ingen riktigt förstår sig på och som drabbar alla på olika sätt: det enda man är säker på att det är på ett eller annat bestialiskt sätt. De enda vuxna kvar i livet är rektorn och en av lärarna, och de håller tillsammans med de starkaste eleverna ställningen på skolan så gott det går. När huvudpersonen Hetty plötsligt får en plats i gruppen som får gå utanför det avspärrade området för att hämta de förnödenheter som staten skickar via helikoptrar inser hon dock att läget är mer allvarligt än de någonsin kunnat tro, och att inte ens de vuxna går att lita på.

Berättelsen är skrivet utifrån Hettys perspektiv, men även några få kapitel återger hennes bästa vän Byatts verklighet när hon har skickats iväg för att experimenteras på efter att ha blivit sjuk igen. Just sjukdomsskildringarna är något som beskrivs med noggrannhet och som får det att krypa under huden på en; och som läsare fascineras jag över hur väl karaktärerna accepterar sina nya vanställda kroppar och den smärta som tillkommer. Miljön är en annan bidragande orsak till den växande klaustrofobiska känslan som man får när man läser boken; den gamla skolbyggnaden i förfall och den bitande kylan gör sitt till, men mest skrämmande är naturen – träden som kommer allt närmare för varje dag som går och vars grenar och rötter som hotfullt tränger in genom stängslen, och som inte går att stoppa.

Det här är en riktigt bladvändare som kan läsas med stor behållning även av vuxna som gillar skräck och dystopier.

Läs mer om boken och författaren hos B Wahlströms!

Förvildade (Wilder Girls) Bokomslag Förvildade (Wilder Girls)
Rory Power
Ungdomsroman
B Wahlströms
2021-01-22
303
Unga vuxna

Skräck, spänning och dystopi för unga vuxna! Utspelar sig på en flickskola belägen på en isolerad ö, som är i karantän på grund av ett livsfarligt virus. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.