Amerikansk jord – Jeanine Cummins

Amerikansk jord – Jeanine Cummins

Tänk dig att hela din familj på sexton personer dödas under en fest, och endast du och din lille son på åtta år överlever tack vare att ni precis i tid gått in för att gå på toaletten. Nej, det är inte lätt att leva sig in i den nämnda situationen; men det är verkligheten för Jeanine Cummins huvudperson i romanen Amerikans jord, som precis har kommit ut med svensk översättning.

Protagonisten Lydia bor i det vackra turistparadiset Acapulco i Mexiko med sin man och deras son, de har ett alldagligt liv där hon driver sin egen bokhandel medan maken är journalist. Livet blir dock oerhört mer komplicerat när bokhandeln och intresset för litteratur för henne samman med Javier som snart blir hennes bästa och mest förtroendeingivande vän. Inte för att han är man, utan för att han är en man som förutom att älska böcker är en den erkände och skoningslöse ledaren för knarkkartellen Los Jardineros som styr staden med de mest fruktansvärda metoder. När Lydias man skriver en text om honom som publiceras i samband med att något oförutsett händer i kartelledarens liv händer det som Lydia avfärdat på grund av deras djupa vänskap: hela hennes familj blir brutalt mördade och hon och sonen är tvungna att fly – 200 mil om dagen för att ta sig till ditt mål i USA, vilket bland annat innebär en livsfarlig tågresa på ”La Bestia”, Odjuret, och flera dagars vandring i den opålitliga öknen utan var sig tillräckligt med förnödenheter och med döden ständigt hack i häl. Vad som driver dem vidare är hoppet; en tro på ett bättre liv i säkerhet.

Jag skriver ”dem”, för läsaren får även ta del av den åttaåriga Lucas perspektiv; och det är ett brådmoget och intelligent barns tankar och känslor som skildras. Luca är tålmodig och ständigt på sin vakt, och noterar de mest subtila skiftningar hos människor de möter och i de situationer de hamnar i längs vägen, vilket är en styrka när ens öde kan förändras på bara någon sekund.

Romanen har fått massiv kritik i hemlandet USA, vilken handlar om författarens etnicitet och att berättelsen inte är självupplevd. samt att huvudpersonen Lydia är en stereotyp bild av en kvinnlig mexikansk migrant. Samtidigt har den hyllats av bland andra Oprah Winfrey och New York Times som satte boken som nummer ett på sin bestseller-lista.

Vad man än anser om kritiken och hyllningarna, så är det i alla fall ett som är säkert: berättelsen är en bit samtidshistoria över migrationspolitiken i USA, som blev hårdare under president Trumps styre. En samtidsskildring som både är ärlig och fruktansvärt brutal som även om den inte är självupplevd får ögonen på hur människor på flykt behandlas. Det om något borde vara av betydelse.

Du kan läsa mer om boken och författaren på förlagets hemsida.

Amerikansk jord (American Dirt) Bokomslag Amerikansk jord (American Dirt)
Jeanine Cummins
Roman
Bazar Förlag
2021-01-13
400
Vuxna

Omdebatterad roman om mexikansk migration, som bland annat har valts till Oprahs bokklubb och som varit nummer ett på New York Times bestseller-lista. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.