Dottern – Lena Andersson

Dottern – Lena Andersson

Dottern : en berättelse om folkhemmets upplösning är en uppföljare och fortsättning till Lena Anderssons tidigare roman Sveas son : en berättelse om folkhemmet. Titlarna i sig är inte särskilt upphetsande, men den som läst Andersson innan vet att innanför de torra titlarna döljer sig en litterär guldgruva där texten förvisso är hårt bunden utan oväntade utsvävningar, men vars skarpsinniga och kärnfulla innehåll är en dröm för den som gillar intellektuell prosa.

I Sveas son fick läsaren följa Ragnar Johansson; en man som personifierar folkhemmet och som dyrkar staten som idé då den tvärtemot människan; som förvisso är rationell, inte är ombytlig utan håller sig till det rättfärdiga och moraliska oavsett vad. I Dottern fortsätter berättelsen med Ragnars dotter Elsa, som påverkas av men även iakttar och begrundar det som fadern är och står för, för att sedan utveckla ett eget jag som formas av den tid hon växer upp och lever i.

Som barn ifrågasätter Elsa inte de handlingar som hon gör eller varför hon till exempel inte får välja idrottsaktivitet själv – utan accepterar att föräldrarna väljer längdskidåkning åt henne och att det ska tränas och tävlas utan att ens reflektera över om det är vad hon egentligen vill själv. Likaså med skolan och de framtidsmål som redan verkar utstakade åt henne. När hon sedan som tonåring slutar med skidåkningen och går upp i vikt skapar faderns outtalade men förnimbara förakt en kluvenhet inom henne. När hon sedan som ung vuxen åker till USA för att arbeta som barnflicka kan hon tack vare avståndet till fadern och genom de människor hon möter se på folkhemmet som vision och ideal med en mer kritisk blick.

Du kan läsa mer om boken och om Lena Andersson på Bokförlaget Polaris.

Dottern : en berättelsen om folkhemmets upplösning Bokomslag Dottern : en berättelsen om folkhemmets upplösning
Lena Andersson
Roman
Bokförlaget Polaris
2020-09-22
264
Vuxna

Uppföljaren till och fortsättningen på Sveas son : en berättelse om folkhemmet. 

I Dottern fortsätter berättelsen med Ragnars dotter Elsa, som påverkas av men även iakttar och begrundar det som fadern är och står för, för att sedan utveckla ett eget jag som formas av den tid hon växer upp och lever i.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.