Vackra dagar – Joyce Carol Oates

Vackra dagar – Joyce Carol Oates

Den extremt produktiva och ständigt Nobelpristippade amerikanska författaren Joyce Carol Oates nya bok Vackra dagar består av elva noveller, som alla är precis sådär fantastiskt ”Oatska” som hennes allra bästa berättelser är. Samtliga noveller är porträtt av olika människors innersta väsen – och deras allt annat än smickrande drag skildras med en suggestivitet som gör att man aldrig vet var historien ska ta läsaren.

Ett exempel är novellen ”Big Burnt” som har två olika berättarröster; Mikael – en universitetsprofessor som på grund av en svår skilsmässa och en karriär som hotas på grund av anklagelser om fusk planerar att avsluta sitt liv efter en resa till en sjö där han tillbringade somrarna som barn. Men han behöver en kvinna med sig, någon som kan vittna om hans sista dagar i livet – vilken blir den medelålders skådespelerskan Lisbeth, som trots talang aldrig fått det genombrott som hon trodde att hon skulle ha fått för längesedan, och som törstar efter kärlek och bekräftelse. Läsaren får följa Mikael och Lisbeths tankegångar när de betraktar och bekantar sig med varandra de där dagarna vid naturvackra Big Burnt. Mannen narcissistisk och självupptagen, kvinnan känslig, orolig och beredd att göra allt för att vara mannen till lags.

Det fina med noveller är att man kan läsa en eller ett par för att sedan ta paus ett tag och läsa något annat emellan, vilket även rekommenderas med Oates nya bok. Det behövs något mer lättsmält och mer dialogrikt när man har läst ett par noveller på raken, då texterna är intensiva och mångbottnade och kräver en noggrann läsning där man efteråt har tid till reflektion.

Läs gärna mer om boken på HarperCollins Nordic. Den finns att beställa på bland annat Adlibris och Bokus.

Vackra dagar (Beautiful Days) Bokomslag Vackra dagar (Beautiful Days)
Joyce Carol Oates
Roman
HarperCollins Nordic
2020-10-16
381
Vuxna

Joyce Carol Oates nya bok på svenska, med elva noveller som är sådär typiskt "Oatska"; med det knivskarpa porträtterandet och det suggestiva berättandet. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.