Fail – Mitch Fredriksson

Fail – Mitch Fredriksson

Ungdomsboken Fail handlar om Kattis som går på högstadiet. Hon är en översittare som alla lyder blint; och med det sagt den populäraste tjejen i skolan som dessutom är tillsammans med den snyggaste killen. Hennes plats i toppen tycks ohotad, men när hon deltar i en audition för en artisttävling som tv-sänds blir leder hennes uppträdande till ett brutalt fall och alla skrattar ut henne och vänder henne ryggen. Till och med pojkvännen. Den hårda huden har plötsligt blivit öm och genomskinlig, och Kattis klarar inte längre av att gå till skolan. Men hemma finns bara ensamheten och dess mörker, och de få stunder pappan är hemma låtsas han inte om henne.

Den enda Kattis vill är att få tillbaka sitt liv; sin plats i skolans hierarki och sin pojkvän men när det inte går som planerat finns bara ett alternativ kvar: att straffa den av jurymedlemmarna som gick på henne hårdast och därmed förstörde hennes liv. Men hur ska det genomföras, och vad kommer egentligen att förändras efteråt?

Mörka och tragiska berättelser som behandlar människans komplexitet är något jag uppskattar, därför gillar jag Mitch Fredrikssons debutroman Fail. Kattis är en sådan själslig spillra att det stundtals gör ont att läsa om den förnedring som hon utsätts för, till och med i det som ska vara hemmets trygga vrå. Det finns ingenstans hon kan vara sig själv, och det finns ingen som erbjuder henne den kärlek hon så förtvivlat längtar efter och behöver.

Slutet är abrupt och eventuellt en aning för öppet, men det leder i alla fall till tankar och diskussioner. Jag skulle vilja ha en liten ledtråd om vad som händer med Kattis efteråt, och jag kommer på mig själv med att fundera över hennes öde under dagarna som går efter utläsningen.

Tyvärr stör författarens sätt att skriva personliga pronomen genom att använda varianterna ”mej” och ”dej” läsningen till den grad att jag bävar för varje gång de ska dyka upp. Jag förstår syftet dock; en mer ungdomlig approach.

Läs mer om boken och författaren på Rabén & Sjögren.

Fail Bokomslag Fail
Mitch Fredriksson
Ungdomsroman
Rabén & Sjögren
2020-09-04
325
Unga vuxna

Ungdomsbok om hur den populäraste tjejen på högstadiet plötsligt hamnar på botten när hon blir utskrattad och förnedrad i en tv-sänd artisttävling. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.