Vinnare av Nordiska rådets litteraturpris 2020

Vinnare av Nordiska rådets litteraturpris 2020

Bilderboken Vi är lajon! med text av Jens Mattsson och illustrationer av Jenny Lucander har tilldelats årets Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris.

Vi är lajon är författaren Jens Mattson debutbok, och idén till berättelsen tillkom i möten med barn i de många sagostunder han hållit i sitt arbete som barnbibliotekarie. Illustratören Jenny Lucander är en finlandssvensk konstnär som tidigare har gett ut flera bilderböcker, bland annat Dröm om drakar tillsammans med Sanna Tahvanainen som även den nominerats till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris (2016).

Juryns motivering:

Årets vinnarbok står omutligt på barnets sida, med ett barnperspektiv genomdrivet i både text och bild. Leken fungerar läkande då det allra svåraste inträffar, att ett litet barn insjuknar i en dödlig sjukdom. In i den bleksiktiga sjukhusvärlden tränger sig låtsaslekens savann med sin livfulla orangea kulör. Den oregerliga leken rymmer all den sorg och oro sjukdomen utlöser. Kaxigt går bildperspektiv, dekorativa element och kolorism i dialog med nordisk bilderbokstradition á la Ingrid Vang Nyman och Tove Jansson, men med ett helt eget uttryck bräddfullt av originalitet i perspektiv, linjedragning, färgval och persongestaltning. Texten sekonderar stilrent, med sitt drivna jag-perspektiv färgat av lekens yvighet. Gestaltningen av föräldrarnas omsorg och förtvivlan är verkets smärt- och vilopunkter. Broderskärleken och bokens modiga slut antyder i sin tur att ett nytt Nangijala finns. Verket är ett nordiskt samarbete av bästa snitt öppet för läsare i alla åldrar och djupt gripande.

Priset är på 350 000 danska kronor, och på grund av Covid-19 delades priset ut digitalt istället för på Island, som det brukar.

Läs mer om boken och författarna på hemsidan för Nordiska rådets litteraturpris samt på det utgivande förlaget Natur & Kultur.

Vi är lajon Bokomslag Vi är lajon
Jens Mattson & Jenny Lucander
Bilderbok
Natur & Kultur
2019-08-24
24
3-6 år

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.