Hopptornet – Fideli Sundqvist

Hopptornet – Fideli Sundqvist

Minns ni känslan när man var i badhuset när man var barn och så gärna vill hoppa från hopptornet, men inte vågade för att det var så högt upp? Den känslan har bilderboksskaparen Fideli Sundqvist återskapat i Hopptornet som ges ut av Alfabeta bokförlag. Boken är hennes första bilderbok och hon har innan gett ut två böcker om hur man skapar papperskonst.

Berättelsens protagonist är Limpan, som är i sexårsåldern. Hon vill så gärna hoppa från trean i hopptornet, men vågar inte. Istället fantiserar hon om att hon gör fina skruvhopp och bakåtrotationer så att det nästan känns som att det har hänt i verkligheten – vilket gör att hon säger till sin bror och sin mamma att hon faktiskt har hoppat på riktigt. Det skulle hon inte ha gjort, för nu vill de se henne hoppa när de ska till badhuset om bara någon dag! Nu måste hon hoppa så att de inte får reda på att hon har ljugit, men hur ska hon våga?

Finstämd vardagsberättelse om hur det är att göra något som man egentligen inte vill eller har mod till, vilket får läsaren/lyssnaren att reflektera kring varför Limpan gör som hon gör. Passar därför bäst för barn i fem-sexårsåldern. Illustrationerna – som ser ut att vara målade med både akvarell och krita – är i en ljus färgskala och fyller hela uppslagen, och är det som dominerar i berättelsen. Det går att ”läsa” bilderna utan stöd från texten, vilket gör att bilderboken går utmärkt för barnet att ”läsa” och bläddra i själv i.

Förhoppningsvis får vi se mer av Fideli Sundqvists utomordentliga bilderbokskonst framöver!

På Alfabetas hemsida kan du läsa mer om boken och författaren.

Hopptornet Bokomslag Hopptornet
Fideli Sundqvist
Bilderbok
Alfabeta
2020-09-16
32
3-6 år

Fin berättelse om att göra något som man egentligen inte vågar. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.