Får det lov att vara lite lammskalle?

Får det lov att vara lite lammskalle?

Eller föredrar du hellre grillad anktunga, eller kanske en bit jäst haj?

De och många fler konstiga maträtter presenteras i Mia Öström och Per Gustavssons nya faktabok Myrägg på menyn : konstig mat från hela världen, utgiven av Opal förlag.

Bland annat får läsaren reda på att många i Kanada fortfarande tycker att älgmule är en riktig delikatess, även om man nu för tiden inte behöver ta reda på hela djuret på grund av brist på mat. Om man vill prova själv finns till och med ett recept på hur man tillagar sin egen mule, om man mot förmodan skulle ha en sådan liggandes någonstans.

Bild från sid. 22-23

Om man inte är sugen på att prova de annorlunda recepten i boken finns istället mycket annat att läsa; så som riktigt rolig fakta om giftig mat, vilken sorts mat vissa djur äter – som att pandan äter över tio kilo bambuskott varje dag! – och hur vi människor ser på mat och vad som kan och inte kan ätas. I vissa världsdelar tycker man till exempel att det är normalt att äta hund, vilket man på andra ställen i världen ser som tabu. Men även här i Sverige åt vi för inte så länge sedan grävling och småfåglar så som domherre och sidensvansar; något vi i dag inte tycker är okej. Många skulle nog även hävda att vi svenskar är smått galna för att vi äter surströmming; som faktiskt är jäst fisk!

Smaken är som sagt som baken, och tur är väl det. För det är kul att lära sig om och förundras och oja sig över den konstiga mat som finns runt om i världen. Boken är dessutom illustrerad av Per Gustavsson, vars uttrycksfulla bilder ackompanjerar Mia Öströms text väldigt bra.

Myrägg på menyn : konstig mat från hela världen – Mia Öström & Per Gustavsson (2020)

Läs mer om boken och författarna på förlaget Opal.

Myrägg på menyn : konstig mat från hela världen
Mia Öström & Per Gustavsson
Fakta för barn
Opal
2020-10-06
37
6-9 år

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.