Det nionde sällskapet – Leigh Bardugo

Det nionde sällskapet – Leigh Bardugo

Den amerikanska författaren Leigh Bardugo fick sitt genombrott med Grisha-trilogin, vars titlar på svenska är I ljusets makt, Stormens öga och Ur askan; en fantasyserie för unga där den unga hjältinnan Alina Starkov slits mellan mörker och ljus i en värld där man inte vet vem man kan lita på. Likande tema finns i den nya romanen Det nionde sällskapet, som är den första delen i en ny serie där även det magiska elementet återfinns även om Bardugo nu istället har gått över till att förlägga historien i en autentisk och nutida miljö, närmare bestämt Yales universitetsområde i New Haven.

Hit kommer Alex (egentligen Galaxy, vilket är det namn hennes hippiemamma gett henne), inte på grund av sina studieresultat utan istället för sin förmåga att se ”de Grå” – avlidna människor som inte gått över till andevärlden helt och hållet på grund av det traumatiska sätt de dog på. Alex, som hittills levt sitt liv bland droger och misär och precis har överlevt ett bestialiskt blodbad där hennes bästa vän dog, tackar ja till erbjudandet om att börja studera på skolan utan att behöva betala för det. I utbyte förväntas hon använda sin ”gåva” för att övervaka de åtta hemliga sällskap som finns på universitetet; som alla utför magiska ritualer dit De grå dras till och därmed kan orsaka störningar och fara. Till sin hjälp har hon sin handledare Darlington, men när han plötsligt försvinner i vad som verkar vara en passage mellan världarna, uppförd av någon av de hemliga sällskapen, och när en ung kvinna i samma veva hittas mördad på skolans område inser Alex att hon hamnat i en mycket farligare sammanhang än hon någonsin hade kunnat förutse. Vem är vän och vem är fiende, i en värld där vissa inte skyr något för makt, status och pengar?

Berättelsen börjar abrupt och ”mitt i”, och man får känslan av att ha kastats rätt in i handlingens kulmen, utan att varken miljö eller karaktärer har introducerats. Till en början kan det här kännas något förvirrande, men fungerar samtidigt som en föraning om vad läsaren kan förvänta sig. För att skapa mer spänning men även förståelse använder sig Bardugo narratologiskt av analepser (tillbakablickar) där läsaren får information om vad som hänt innan primärhistorien som utspelar sig i nutid. Det är skickligt gjort, och otroligt väl genomarbetat.

I början finns ett visst motstånd till att läsa vidare, kanske på grund av svårigheten att navigera i den främmande värld som författaren har satt en i. Det tar en stund för berättelsen att komma igång på riktigt, men när den väl gör det och man har lotsats rätt bland de olika sällskapen, deras magi och medlemmar går det knappt att sluta läsa. I alla fall om man som jag dras till riktigt mörk magi som blandas med (mord)mysterier.

Målgruppen är unga vuxna, men passar utmärkt för den vuxne läsaren!

Låna boken på biblioteket! Annars finns den att köpa bland annat på Adlibris och Bokus, om du vill äga den på grund av det vackra omslaget.

Det nionde sällskapet (Ninth House) Bokomslag Det nionde sällskapet (Ninth House)
Alex Stern (del 1)
Leigh Bardugo
Ungdomsroman (Magisk realism)
Modernista
2020-05-07
474
Unga vuxna

Mörk magisk realism med inslag av mord och mysterier. Passar både unga vuxna och vuxna läsare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.