Perfekt väder för lidande – Åsa Asptjärn

Perfekt väder för lidande – Åsa Asptjärn

Åsa Asptjärn är min favoritförfattare när det kommer till humoristiska böcker för barn och unga. Ungdomsböckerna om Emanuel Kent är de i särklass roligaste som jag någonsin har läst, och jag tar varje tillfälle i akt att få fler bekanta sig med den osäkra, klantiga och älskvärda protagonisten som gör bort sig i de mest osannolika situationer.

Perfekt väder för lidande riktar sig istället till den lite yngre läsaren; det vill säga runt 9-12 år, och kan inte riktigt mäta sig med de ungdomsromaner som Asptjärn skrivit tidigare – vilket såklart kan ha att göra med anpassat språk och innehåll för målgruppen och så vidare.

Men berättelsen är ändå sådär typiskt Asptjärnskt raljant och kvick, och det blir några riktigt pinsamma – men underbart underhållande – situationer för vår protagonist Bim – vars mamma (som plötsligt flyttar tillbaka till staden efter att ha varit frånvarande i många år) blir ihop med Bims största idol som hon avgudar och har byggt ett kärleksaltare åt på sitt rum.

Jag vet inte hur Asptjärn gör för att blanda humor med allvarsamma ämnen som sorg och frånvarande föräldrar, men på något sätt lyckas hon. Och vad är väl bättre än att närma sig jobbiga känslor med ett skratt?

Bonnier Carlsen kan du läsa mer om författaren Åsa Asptjärn och hennes böcker.

Du hittar boken på bland annat nätbokhandlarna Adlibris och Bokus.

Perfekt väder för lidande Bokomslag Perfekt väder för lidande
Åsa Asptjärn
Barnroman
Bonnier Carlsen
2020-04-24
185
9-12 år

Humoristiskt och dråpligt med ett underliggande stråk av allvar och djup. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.