Bergtagen – Camilla Sten

Bergtagen – Camilla Sten

Camilla Sten skriver i bokens avslutande tack-text att hon egentligen såg det här manuset som ett misslyckat experiment som aldrig skulle visas får någon. Vilken tur att hennes goda vän insåg dess potential och stod på sig, så att det kunde hamna i händerna på en förläggare på förlaget Rabén & Sjögren – och att boken nu kan nå ut till läsare som får chans att ta del av den här spännande och mystiska värld som författaren har byggt upp.

Handlingen utspelar sig i en liten bruksort i Jämtland, med den mörka skogen och det anrika läroverket som skådeplats för de oförklarliga händelser som sker. Läsaren får följa fyra olika karaktärer som alla skildras genom en allvetande berättare: Julia, som uppfattas som berättelsens huvudprotagonist, och Emil i nutid medan händelserna runt Rosa och Lisa äger rum under mitten av 60-talet.

Det är som sagt internatskolan Järvhöga Läroverk som är utgångspunkt för berättelsen, och vilken plats passar bättre att förlägga historien på än just en gammal prestigefull internatskola med mörka hemligheter; som dessutom är belägen mitt i en skrämmande urskog som verkar hypnotisera pojkar och män och få dem att försvinna för gott? För just så är det i Järvhöga; mystiska försvinnanden som har pågått så länge någon kan minnas och som bortförklaras med att ”ibland går pojkarna här ut i skogen och försvinner”.

När en ung kille plötsligt och oförklarligt försvinner från internatskolan och Julia av en slump snubblar över vad som verkar vara en nedtystning av flera försvinnanden tillbaka i tiden, väcks något som varit gömt i mörkret i många år. Tillsammans med den försvunna pojkens rumskamrat börjar Julia att gräva mer i skolans och ortens historia; men när den fasansfulla sanningen går upp för dem är det för sent att vända om och göra allt ogjort.

Vad, eller vem, är det egentligen som finns där djupt inne i skogen? Eller är det helt enkelt som så att pojkarna själva vill försvinna, och då lättast gör det genom att gå ut i den närliggande skogen där ingen kommer att hitta dem? Den som läser får se, men gillar du realism som snuddar vid det övernaturliga och oförklarliga på ett subtilt sätt är det här en bok som rekommenderas.

Låna boken på biblioteket, vettja! Annars finns den att köpa på Adlibris eller Bokus.

Bergtagen Bokomslag Bergtagen
Järvhögatrilogin (del 1)
Camilla Sten
Ungdomsroman (Magisk realism)
Rabén & Sjögren
2020-04-24
380
Unga vuxna

Första delen i en trilogi för unga vuxna, där realism snuddar vid det övernaturliga och oförklarliga på ett subtilt sätt. 

3 reaktioner till “Bergtagen – Camilla Sten

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.