De dödas skuggor – Frances Hardinge

De dödas skuggor – Frances Hardinge

De dödas skuggor (A Skinful of Shadows) är den senaste romanen av Frances Hardinge som har översatts till svenska. Handlingen utspelar sig i England under mitten av 1600-talet, och huvudpersonen är en flicka vid namn Makepeace. Underligt namn, eller hur? Hon fick det när hon och hennes mamma flyttade till Poplar i östra London, där innevånarna var purister – det vill säga extremt gudfruktiga – för att accepteras och smälta in lättare. För Makepeace har hennes frånvarande far alltid varit ett mysterium, och hon tjatar ständigt för att få reda på vad hon kan om honom, till ingen nytta alls visar det sig. Men när modern plötsligt dör är det just hos hans familj, den högt uppsatta och anrika familjen Fellmottes, som hon får bo hos. Inte som en älskad familjemedlem dock, utan som en tjänare som passar upp på de som haft turen att födas in i familjen innanför äktenskapet.

Här möter hon sin halvbror James som också förpassats till skuggorna, och i och med att syskonrelation växer fram kommer det fram att hon, liksom James, har förmågan ha själar från döda människor inuti sig; som ett bo där den avlidna människan fortfarande har ett medvetande. Efter hand visar det sig att det här även gäller djur och att flera själar kan få plats samtidigt. Det framkommer även att det finns ett motiv till varför Fellmottes tagit sig an oäktingarna; ett motiv så ondskefullt att Makepeace och James måste fly så fort och så långt bort som möjligt – vilket inte är det lättaste när stridslystna rojalister och parlamentariker vaktar varje del av landet.

Hardinges berättarstil är något utöver det vanliga; det är raskt men trots det oerhört välskrivet. Som läsare vet man inte vart historien är på väg, och de tvära kasten gör att boken är ohyggligt nervkittlande. Den som läst hennes tidigare böcker vet att hennes signum är skruvade, surrealistiska och fantasieggande berättelser – och De dödas skuggor är inget undantag. Istället fortsätter författaren att trollbinda genom sin oerhörda fantasi som hon så skickligt lyckas pränta ner på papper.

Till syvende och sist, icke att förglömma: den här berättelsen är en fristående uppföljare till Lögnernas träd (engelska 2015, svenska 2017), som kronologiskt utspelar sig längre fram i tiden.

Låna boken på ditt bibliotek! Den finns även att köpa på Adlibris och Bokus.

De dödas skuggor Bokomslag De dödas skuggor
Frances Hardinge
Ungdomsroman (Magisk realism)
B Wahlströms
2020-01-17
526
12-15 år

Precis så surrealistiskt, skruvat och fantastiskt som bara Frances Hardinge kan skriva! 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.