Pippi Långstrump 75 år

Pippi Långstrump 75 år

I år är det 75 år sedan den första boken om Pippi Långstrump gavs ut, vilket såklart uppmärksammas av det utgivande förlaget Rabén & Sjögren. I april kommer de att ge ut flera fina nyutgåvor men även Pippi i serieformat och som pekbok i storformat. Längst ner kan du se kommande titlar, som samtliga ges ut den 24 april.

I historien bakom Astrid Lindgrens framgång är Pippi Långstrump central, då hennes författarskap som barn- och ungdomsförfattare började med Pippi. Med kunnighet om stenografi och en otrolig fantasi kom världens starkaste flicka till, och så här beskriver Astrid Lindgren hur det hela började:

1941 låg min 7-åriga dotter Karin sjuk i lunginflammation. Varje kväll när jag satt vid hennes sängkant tjatade hon på barnavis: ”Berätta nånting!” Och en kväll när jag rätt utmattad frågade henne: ”Vad ska jag berätta?” Så svarade hon: ”Berätta om Pippi Långstrump!” Hon hittade på namnet just i det ögonblicket. Jag frågade henne inte vem Pippi Långstrump var, jag bara började berätta och eftersom det var ett konstigt namn, så blev det också en konstig flicka. Karin och senare även hennes lekkamrater visade från början en märklig kärlek till Pippi, jag fick berätta och berätta om igen, och det fortsatte i flera år.

(Citat hämtat från Rabén & Sjögrens hemsida)

När Lindgren tre år senare stukade foten och blev tvungen att ligga till sängs en längre tid stenograferade hon berättelserna om Pippi, och när dottern Karin fyllde 10 år fick hon den som manuskript i födelsedagspresent. I samma veva skickades texten till Bonnierförlaget, som efter många om om men refuserades. En annan text som Lindgren skrivit till en manustävling på Rabén & Sjögren vann emellertid förstapris för bästa flickbok, och efter att Pippi-texten omarbetats gavs den sedan ut på Rabén & Sjögren som utgivande förlag. Resten är historia så att säga.

Kommande utgivning

Läs mer om firandet av Pippi Långstrumps på Rabén & Sjögren, Astrid Lindgren Company samt på Astrid Lindgrens Näs.

Stort grattis till världens bästa Pippi; som i 75 år har underhållit och inspirerat barn över hela världen!

Pippi Långstrump med tårtor - Astrid Lindgren Aktiebolag
Copyright: Astrid Lindgren Company / Ingrid Vang Nyman

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.