Alma-priset 2020

Alma-priset 2020

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne tilldelas i år den sydkoreanska bilderboksskaparen Baek Heena. I hemlandet är Heena en välkänd barnboksförfattare och konstnär, och hon har tilldelats flera priser både nationellt och internationellt. För oss i Sverige är hon dock tämligen okänd, då endast en av hennes tretton böcker har getts ut på svenska; Molnbullar (Cloud Bread), som gavs ut förra året på Trasten förlag.

Det som är speciellt med Baek Heenas verk är att hon använder sig av handgjorda minifigurer som sedan fotograferas med olika bakgrund och ljussättning. Det här är en tidskrävande process, då allt handlar om rörelse och perspektiv vilket gör att bilderna närmar sig ett filmiskt uttryck.

Bild från bilderboken Molnbullar (2019). Hämtat från ALMA’s pressrum.

Filmmediet är något som bilderbokskonstnären har erfarenhet av sedan innan i sitt arbete med reklam och multimedia för barn.

Priset delas ut i Stockholm i slutet av maj eller i början av juni.

För att läsa mer om pristagaren Heena Baek och om priset som sådant, gå in på ALMA’s hemsida.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.