Oturliga levnadsöden i ny historisk faktabok

Oturliga levnadsöden i ny historisk faktabok

I dag, på internationella kvinnodagen, ges passande nog en ny faktabok om olika kvinnor genom historien och deras levnadsöden ut av Opal förlag. Boken går dock emot den nuvarande trenden med utgivning om framgångsrika kvinnor som genom historien har varit förebilder för andra flickor och kvinnor. Istället fokuserar författaren på svenska kvinnor som av olika anledningar har brutit mot lagen och därför blivit dömda. Vissa av brotten är inget man i dag hade blivit satt i fängelse för, medan andra är så vedervärdiga att de fortfarande ger den skyldige ett väldigt hårt straff.

Man kan bland annat läsa om hur den fattiga Emma Kristina Landberg på 1800-talet dömdes till 1,5 års fängelse för vad som kallades forsterfördrivning; det vill säga olaglig abort. Emma var ogift och hade redan en liten pojke när hon upptäckte att hon återigen var gravid, vilket var stor skam på den tiden om man inte var gift. I sin desperation drack hon därför te med fosfor från tändstickor, för att fostret skulle aborteras. En stor risk, då hon hade kunnat dö själv. Ett tragiskt öde, som kvinnor än i dag tvingas möta.

Bild från sid. 19 i Dömda kvinnor. Förbryterskor i Sverig (2020)

Desto mer omoraliskt var Hilda Nilssons tillvägagångssätt för att bli av med oönskade barn. Hilda, som levde i början av 1900-talet då det fortfarande var olagligt med abort, försörjde sig på att ta hand om barn till ensamma mammor. Som fosterhem fick man pengar för att sköta om barnen så att de skulle slippa bo på barnhem. Hilda hade emellertid ingen plan på att ta hand om barnen som kom till henne, utan dödade dem sedan genom att dränka dem för att kunna ta emot fler barn som hon fick betalt för. Eftersom mammorna aldrig kom tillbaka för att hämta sina barn var det ingen som kom på henne; inte förrän en mamman till en lite pojke faktiskt kom tillbaka och Hildas ohyggliga gärningar uppdagades.

Mer humoristiskt är hur en kvinna år 1659 efter lite för mycket alkohol började ljuga om hur hon var Drottning Kristina, som enligt rykten precis lämnat Sverige för Italien. Lögnen, som kan tyckas harmlös, var inget som uppskattades av rikets konung, som dömde henne till en månads fängelse och utvisning.

Det är inte bara spännande att läsa om ruskiga brott utan även en roande historielektion i hur Sveriges rättssystem såg ut och fungerade förr i tiden. På samma sätt som böckerna som hyllar de kvinnliga pionjärerna och hjältinnorna, uppmärksammar Dömda kvinnor kvinnans situation i samhället som ständigt underlägsen det manliga könet. Och precis som författaren Elin Hägg menar, så är även berättelserna om kvinnor som befann sig på samhällets botten och som det inte gick så bra för i livet också viktiga att synliggöra; då deras historia också är vår historia.

Läs om Elin Hägg och varför hon ville skriva boken på Opals hemsida!

Du hittar boken på bland annat Adlibris och Bokus.

Dömda kvinnor. Förbryterskor i Sveriges historia Bokomslag Dömda kvinnor. Förbryterskor i Sveriges historia
Elin Hägg
Fakta
Opal
2020-03-08
72
9-12 år

En reaktion till “Oturliga levnadsöden i ny historisk faktabok

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.