Mitt kapital – Milja Sarkola

Mitt kapital – Milja Sarkola

Precis som berättarjaget i Mitt kapital arbetar författaren Milja Sarkola som teaterregissör, men om fler likheter förutom kön och etnicitet finns är oklart – till exempel om nyttotänkandet som går till det extrema är något självupplevt eller helt fiktivt.

Den namnlösa protagonisten räknar ständigt på lönsamheten i det hon gör; både när det gäller pengar, fysisk aktivitet och sociala kontakter. Det långsiktiga tänkandet innefattar även relationen till maken, och hon funderar kring hur deras förhållande på bästa sätt kan underhållas i form av fysisk närhet och tid tillsammans och för att få äktenskapet att hålla.

I sin desperation att ha kontroll över tillvaron skriver hon varje månad upp saldot som finns på hennes olika bankonton; brukskontot, sparkontona samt fondkontot. Även om siffrorna är sexsiffriga i kronor så överskuggas dessa alltid av bolåneskulden för den nyinköpta lägenheten; som hon beräknar ha betalat av inom några år om hon sparar så mycket som hon gör nu även framöver. Dessutom planerar hon renovering av köket för att öka värdet på bostaden, något som hennes partner menar inte har någon betydelse i sig då de tänkt bo där resten av sina liv. Men det är alltid utilitarismen som är det centrala i protagonistens tankeverksamhet, vilket gör att hon knappt känner skam över att tränga sig i kö, fuska med övningstimmarna på teatern och åka på stipendieresor där allt är betalt – bara för att sedan inte se de föreställningar som hon redovisat för.

Kanske har kapitalets betydelse sitt ursprung i känslan av att förlora tillhörigheten till den övre samhällsklassen, genom sitt äktenskap men en man från arbetarklassen. Det här märks av när hon besöker Berlin, och de kulturella men socioekonomiskt utsatta områdena gör henne illa till mods och känslan av tillhörighet och lättnad uppkommer först när hon besöker de mer välbärgade delarna av staden.

Sarkolas roman tar upp idén om det rationella och ändamålsenliga tänkandet kring pengar och dess värde; men även ens sociala- och kulturella kapital, och hur människor beter sig och påverkas/r av det. Är pengar mätbart, och kan siffror på en skärm göra oss mer trygga, friska och lyckliga? Är en människa mer än sitt kapital? Det är frågor som i alla fall jag funderar kring efter att ha läst Mitt kapital.

Boken hittar du bland annat på Adlibris och Bokus.

Mitt kapital Bokomslag Mitt kapital
Milja Sarkola
Roman
Förlaget M
2020-02-11
160
Vuxna

Roman som tar upp idén om det rationella och ändamålsenliga tänkandet kring pengar och dess värde, och hur människor beter sig och påverkas/r av det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.