Jag klyver er itu – Tamara Mivelli

Jag klyver er itu – Tamara Mivelli

Jag klyver er itu är författaren Tamara Mivellis debutroman för unga vuxna, och är med sina 122 sidor med tioraders-text en lättviktare rent fysiskt. Det som händer inuti protagonisten Marys huvud är desto tyngre; en känsla av att allt håller på att förändras och glida henne ur händerna – både relationen med de skilda föräldrarna och sin pojkvän Filip som planerar sin framtid utan hon verkar finns med där bredvid. Alla verkar ha fullt upp med sina liv; de går till skolan eller till jobbet – om de precis som hon har gått ut gymnasiet – och har mål med allt de gör. Därför känns det som ett svek när hon själv inte har en plan för nästkommande dag ens. Istället för att hitta ett jobb som genererar pengar bor hon hos Filip och hans föräldrar, dör hon kan sova hela dagarna och få maten serverad – och verkligen känna efter vad det är som skaver inuti.

Romanen tar upp frågor om rotlöshet och hur viktig en människas ursprung är för henne. Om hur det är att radera sin kultur för att försöka passa in i en ny, främmande.

Formatet gör att ämnet kan vara lättare att närma sig, vilket klart är en fördel för de som känner ett läsmotstånd. Texten är skriven utifrån ett jag-perspektiv, vilket också främjar läsupplevelsen; dessutom finns mycket mellan raderna för läsaren att själv upptäcka och tänka kring. En förträfflig debut!

Boken finns att köpa på bland annat på Adlibris och Bokus.

Jag klyver er itu Bokomslag Jag klyver er itu
Tamara Mivelli
Ungdomsroman (Realism)
Rabén & Sjögren
2020-01-24
122
Unga vuxna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.