Vårens utgivning – vuxen

Vårens utgivning – vuxen

Här nedan listar jag utvalda titlar som kommer att ges ut våren 2020. Det här inlägget kommer bara att innehålla böcker utgivna för vuxna, se inlägg längre ned för utgivningen för barn och unga. Informationstexterna om titlarna är tagna från respektive förlags katalog; men är eventuellt förkortade.

Albert Bonniers Förlag

Krokodilens vändkrets Jona Elings Knutsson

Handling: Moskva 1974. Kosmonautfru Shatalova fastnar med håret i handfatet där hon tvingas tvätta sig eftersom badkaret är upptaget av två kubanska krokodiler. Stockholm idag. Malin Pettersson Carlsson fastnar i minnen av rymdutställningen i Rättvik och av Åsa som inte finns längre och önskar att hon haft ett par krokodiler att oroa sig för i stället.
(…) En roman om moderskap, dotterskap och äktenskap. Om klassamhällen och förnekandet av dem, om ensamhet i kollektivet. Den handlar om allt som sker på badrumsgolv bakom låsta dörrar. Om verklighet och fiktion. Om inlagd gurka, rymdvulkaner och vådan av vita trosor.

Genre: RomanL

Utgivningsdatum: 2020-01-24

Krokodilens vändkrets – Jona Elings Knutsson (2020)

Min mörka Vanessa – Kate Elizabeth Russell

Handling: Vanessa är en kvinna i trettioårsåldern som lever ett lagom framgångsrikt liv. En dag läser hon i tidningen om en collegelärare som har förgripit sig på sina elever. En av flickorna har trätt fram och berättat om sina upplevelser. Artikeln leder till fler reportage om läraren Jacob Strane och tidningarna antyder att det finns många fler unga kvinnor som har utsatts. Vanessa följer bevakningen med hjärtat i halsgropen. Hon stalkar den unga kvinna som satte igång drevet mot läraren, följer hennes rörelser på sociala medier. Samtidigt får Vanessa sms från Jacob som undrar hur hon mår.

(…) En svart och djupt berörande roman som skildrar hur Vanessa i vuxen ålder tvingas minnas sin collegetid och den relation hon inledde med sin lärare (…). Det är en mörk och plågsam läsning, omöjlig att värja sig för.

Genre: RomanL

Utgivningsdatum: 2020-05-12

Min mörka Vanessa – Kate Elizabeth Russell (2020)

Europa, ständigt detta Europa – Per Wirtén

Handling: Under fyra år på 1920-talet reste Elin Wägner i Europa. Hon drogs in i en av dåtidens mest infekterade konflikter, den mellan Frankrike och Tyskland i Rhenlandet och Ruhrområdet. Europas framtid stod på spel. I Mannheim träffade hon en tysk nationalist, som blev hennes kanske enda lyckliga kärlekshistoria. Hon var pacifist. Han blev under tiden indragen i våldsamma attentat. En del kallade honom bandit och terrorist.
Under sina resor tog Elin Wägner språnget från att vara en av Sveriges mest kända författare och journalister, till att också bli en betydelsefull intellektuell. Hon undersökte internationalismens, fredspolitikens och feminismens innebörder — och hon tog ställning för ett Europas förenta stater. Hon befann sig mitt i det bortglömda 1920-talets politiska strömvirvlar.

Genre: Fakta (Kulturhistoria)

Utgivningsdatum: 2020-05-05

Europa, ständigt detta Europa. Elin Wägners förlorade kärlek – Per Wirtén (2020)

Atlantis Bokförlag

Biblioteket – Susan Orlean

Handling: En vårdag 1986 slänger någon en cigarett i en papperskorg på femte våningen i Los Angeles centralbibliotek. Branden utvecklar sig snabbt till den största biblioteksbranden i USA:s historia, med över en miljön förstörda böcker. Trettio år senare försöker journalisten Susan Orlean lösa frågan om vem som startade branden. Hon finner sig snart djupt nedsänkt i bibliotekets historia: från det sena 1800-takets excentriska bibliotekschefer till Hollywoods manusförfattare som på sjuttiotalet stal flest låneböcker av alla. Detta är en kärleksförklaring till boken men också en berättelse om staden Los Angeles, lika soldränkt som hård. Och i dess centrum: Biblioteket.

Genre: Fakta (Kulturhistoria/Bibliotekshistoria)

Utgivningsdag: 2020-01-20

Image result for biblioteket susan orlean
Biblioteket – Susan Orlean (2020)

Flickan med bokmärket – Bart Van Es

Handling: En kväll i början av 1940-talet får åttaåriga Lien veta att hon måste flytta till en annan familj. Hon och föräldrarna är nederländska judar och nazisterna har ockuperat landet. Lien flyttas mellan en rad icke-judiska fosterfamiljer och överlever kriget. Hennes föräldrar avrättas i Auschwitz. En av fosterfamiljerna var författaren Bart van Es farföräldrar. Sextio år senare undrar van Es vem den främmande flickan i hans farföräldrars fotoalbum egentligen var, och vart hon tog vägen efter kriget. Han söker upp den åttioåriga Lien som först är tveksam till att träffas, men som sedan börjar berätta.

Genre: Fakta (Biografi/Historia/Samhälle)

Utgivningsdatum: 2020-03-06

Flickan med bokmärket – Bart Van Es (2020)

Bookmark Förlag

Führerns barnmorska – Mandy Robotham

Handling: Anke Hoff tillfångatas och skickas till koncentrationsläger efter att ha förlöst en kvinna i Berlins getto. I lägret fortsätter hon att hjälpa barn till världen, och kämpa för att mödrarna ska överleva trots att de nyfödda tas ifrån dem. Ryktet om Ankes skicklighet sprider sig och när Führern i all hemlighet väntar en arvinge tvångskommenderas hon att ta hand om Eva Braun som lever undangömd i bergen. Nedkomsten ställer Anke inför etiska och moraliska konflikter med storpolitiska konsekvenser, som inte underlättas av känslorna hon mot sin vilja börjar hysa för SS-officeren som är satt att övervaka henne.

Genre: Roman

Utgivningsdatum: 2020-04-28

Image result for mandy robotham a woman of war

Führerns barnmorska – Mandy Robotham (2020). OBS! Bilden föreställer det engelska omslaget till boken, med titeln A Woman of War.

Modernista

Dimma – Ragnar Jónasson

Tredje delen i Hulda-trilogin

Handling: 1987. En isolerad bondgård på östra Island. Snöstormen borde ha hållit alla främmande människor borta, men det har den inte gjort. Paret som bor på bondgården borde inte heller ha släppt in den oväntade gästen. Men det gjorde de. En oväntad gäst. En lögnare. En mördare. Alla kommer inte att överleva natten. Och det kommer att bli ett fall som ska hemsöka kommissarie Hulda Hermannsdóttir för alltid.

Genre: Deckare

Utgivningsdatum: 2020-03-05

Dimma (del 3 i Hulda-serien) – Ragnar Jónasson (2020)

Natur & Kultur

Handling: Lotte Bøk är en medelålders kvinna som är tillfreds med sitt liv. Hon trivs med sitt arbete på Konsthögskolan i Oslo och har ofta fått höra att hon är levande och engagerad i sin lärargärning. (…) När sistaårsstudenten Tage Bast ber Lotte att medverka i hans konstprojekt tackar hon ja. Han vill undersöka förhållandet mellan liv och undervisning genom att filma några lärare, både i och utanför undervisningssituationen. När Lotte tvingas in i rollen som den som blir betraktad uppstår snart en ny, främmande blick på hennes liv – men vems blick är det? Mötena med Tage förändrar henne, och genom honom ser hon sig själv utifrån och börjar tycka att hon framstår som uppblåst och deklamatorisk. Vad är det hon har försökt säga i alla år? Vem har hon blivit? Och vad betyder hennes så kallade engagemang?

Lärarinnans sång – Vigdis Hjorth (2020)

De skapande maskinerna – Marcus du Sautoy

Handling: Länge trodde man att en dator bara kan göra vad vi programmerar den till, men dagens AI fungerar inte så. Den kan staka ut sin egen väg genom att lära av misstag på samma sätt som barn. Utvecklingen har gått otroligt fort. Konst genererad av AI säljs numera dyrt på internationella auktioner och musikprogram skriver ny musik i avlidna kompositörers anda. Att spotta ur sig ett antal nya konst- och musikstycken räcker naturligtvis inte för att förändra kulturvärlden, men vem vet vad som händer i framtiden? Måste kreativitet och skaparkraft vara knutet till biologiskt liv och en mänsklig hjärna?

Genre: Fakta (AI/Populärvetenskap)

Utgivningsdatum: 2020-04-17

De skapande maskinerna – Marcus du Sautoy (2020)

Norstedts Förlag

Svärmodern – Moa Herngren

Handling: Som ensamstående mamma har Åsa och hennes son alltid varit nära. Men relationen förändras när sonen träffar en ny flickvän som snart blir gravid. Åsa gör sitt bästa för att knyta an till sin nya svärdotter, men då Åsa försöker hjälpa till uppfattas hon som gränslös. Det blir början på en konflikt som kommer att splittra hennes familj. Det blir smärtsamt uppenbart för Åsa att den viktigaste personen i sonens liv inte längre är hon själv, utan svärdottern och den nya familjen. Och när Åsas egen mamma går bort, står hon plötsligt alldeles ensam.

Genre: RomanL

Utgivningsdatum: 2020-04-28

Svärmodern – Moa Herngren (2020)

Den osynlige vännen (del 1 & 2) – Stephen Chbosky

Handling: Sjuåriga Christopher och hans mamma flyttar till den lilla staden Mill Grove i Pennsylvania. Det verkar först som den perfekta platsen att starta om på nytt i. Men en dag försvinner Christopher spårlöst. I sex dagar är han borta. Sedan dyker han upp igen. Han kommer ut från skogen i utkanten av staden, helt oskadd. Men han minns inte var han har varit.

Snart upptäcker Christopher att han vet saker om folk som han inte borde veta. (…) Det visar sig snart att det finns två världar. Den vanliga världen, den som Christopher och hans mamma känner till. Sedan finns det en annan värld, den osynliga världen, som existerar parallellt. Och den världen drar Christopher till sig. Snart befinner sig mor och son i en kamp för sina liv och deras lilla stad blir slagfältet i ett krig mellan gott och ont.

Genre: SkräckromanL

Utgivningsdatum: 2020-04-23

Den osynlige vännen (del 1) – Sthephen Chbosky (2020)

Monster i terapi. Skräcklitteraturens ikoner i hos psykologen – Jenny Jägerfeld & Mats Strandberg

Handling: En psykolog är försvunnen. På hennes mottagning hittas en samling dokument: en arbetsdagbok, brev, researchmaterial och transkriberingar av de terapisessioner som hon genomfört inom ramen för ett bokprojekt. Där får vi följa samtalen med en identitetsstörd läkare, en lesbisk psykopatvampyr, en manisk vetenskapsmans fruktade avkomma och en narcissistisk dandy. De visar sig vara några av den gotiska skräcklitteraturens mest ikoniska monster – Dr Jekyll, Carmilla, Frankensteins monster och Dorian Gray – och de brottas med tidlösa dilemman som vi alla kan känna igen oss i. Hur lär man sig acceptera sina oönskade sidor? Hur bejakar man sin sexualitet i en värld med alltför snäva ramar? Om alla bemöter dig med rädsla, kan du annat än hata dig själv? Och hur åldras man med värdighet i ett samhälle besatt av skönhet?

Genre: Skönlitteratur + Facklitteratur (Psykologi/Självhjälp)L

Utgivningsdatum: 2020-01-24

Monster i terapi. Skräcklitteraturens ikoner hos psykologen – Jenny Jägerfeld & Mats Strandberg (2020)

Piratförlaget

En vuxen människas bekännelser – David Wiberg

Handling: För sexton år sedan, när Alice lämnade mig, gjorde jag någonting som förändrade mitt liv fullständigt. Egentligen har fallet pågått sedan dess, det har bara skjutits fram några år med hjälp av konstgjord andning. Jag skulle kunna berätta vad det var jag gjorde på en gång, jag avskyr att hålla och hållas på halster, men trots att jag är smärtsamt medveten om att jag skriker rakt ut i intet, låtsas jag – som så många före mig – att någon lyssnar, att jag har någon med mig på vägen.

Genre: Roman

Utgivningsdatum: 2020-04-15

En vuxen människas bekännelser – David Wiberg (2020)

Wahlström & Widstrand

Frankissstein – Jeanette Winterson

Handling: Det är en regnig och kylig sommar 1816 vid Genève-sjön, där ett litet sällskap, bestående av Byron, Shelley och Mary Shelley samlas. De roar sig med spökhistorier och samtal om möjligheten att väcka en död människa till nytt liv. Till en mässa i Memphis tvåhundra år senare anländer Ry Shelley, läkare och transperson, för att studera robotars påverkan på människans hälsa. Han bekantar sig snabbt med den vackra receptionisten Claire och walesaren Ron Lord, som producerar avancerade sex-robotar, och träffar också den karismatiske Victor Stein.

Genre: Roman

Utgivningsdatum: 2020-01-23

Frankissstein – Jeanette Winterson (2020)

Nästa! – Nina Lykke

Handling: Elin har flyttat in på sitt mottagningsrum dit patienterna kommer i en strid ström med åkommor och brustna drömmar. I två decennier har Elin varit husläkare. Minst lika länge har hon varit gift med Aksel. Men före Aksel fanns Björn, som plötsligt tar kontakt igen via Facebook och vänder upp och ner på allt. Nu bor Elin på sitt jobb och tvingas gömma sig för vakterna när de går sina kvällsrundor. Och hemma i radhuset sitter Aksel och rasar, trots att han lagt sig till med nyskilda grannen Gro.

Genre: Roman

Utgivningsdatum: 2020-04-07

Nästa! – Nina Lykke (2020)

Polaris

Sen for jag hem – Karin Smirnoff

Tredje och sista boken om Jana Kippo

Handling: Janakippo lämnar Smalånger för att delta i en utställning i Stockholm. Där kommer hennes förflutna åter en gång i kapp henne, samtidigt som nya möjligheter öppnar sig. Kanske innebär det en chans till ett värdigt liv. Med kärleken och konsten som kraft. Om det inte vore för john bror diana och de andra som kallar från norr.

De två första böckerna om Jana Kippo är Jag for ner till bror och Vi for upp med mor.

Genre: Roman

Utgivningsdatum: 2020-04-28

Sen for jag hem – Karin Smirnoff (2020)

2 reaktioner till “Vårens utgivning – vuxen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.