Mitt liv som råtta – Joyce Carol Oates

Mitt liv som råtta – Joyce Carol Oates

Joyce Carol Oates nyöversatta roman om en flicka som förskjuts av sin familj på grund av vad som ses som det största av svek, är en smärtsam skildring i klassisk Oates-stil, där berättelsen både väcker avsmak och hänför läsaren på ett nära nog hypnotiskt och suggererande sätt.

Historien är kronologisk, och läsaren får följa protagonisten Violet från det att hon är tolv år gammal till att hon i slutet av boken har fyllt 26 år. Under hela den här perioden är hon förvisad hemifrån av sin familj, vilket är romanens kärna och det som styr händelseförloppet. Livet i exil är en direkt orsak till att hon bevittnat sina två äldre bröders inblandning i ett mord, och sedan inte kunde vara lojal utan berättade för utomstående om händelsen.

Texten är skriven i jag-form, viket blir effektfullt när huvudpersonen slits mellan ilska och ånger över sitt eget och andras handlande, och blir mer och mer destruktiv ju längre tiden går utan att hon blir förlåten av sin familj och får komma hem igen.

Precis som i många av Oates romaner är platsen förlagd nära Niagarafallen i östra Nordamerika, nära den Kanadensiska gränsen. Kanske är miljön här symbolisk på något sätt, den vilda och otämjda naturen i stark kontrast till kvinnorna som gestaltas. Oates använder sig av fyra olika manliga karaktärer för att påvisa Violets utveckling genom berättelsens gång. De första tre; fadern, läraren och den rike älskaren som alla innehar den vita mannens blick som normaliserar att kvinnan förpassas till det andra könet som är deras att äga och förfoga över; och till sist mannen som likvärdig och jämställd när hon lyckats befria sig från patriarkatets bojor.

Det här är utan tvekan en bok som väcker starka känslor, och som både text- och innehållsmässig är relativt svårläst. Teman som sexism, rasism och social- och ekonomisk utsatthet skildras med råhet och en direkthet som säkerligen avskräcker vissa läsare, vilket är synd då det här är enastående och vacker prosa som ger ditt intellekt en fantastisk upplevelse.

Boken finns bland annat på nätbokhandlarna Adlibris och Bokus.

Mitt liv som råtta Bokomslag Mitt liv som råtta
Joyce Carol Oates
Roman
Harper Collins
2019-10-09
428
Vuxna

Mörk och suggestiv berättelse om den smärtsamma sanningen om familjeband och hur lätt de kan brytas. 

3 reaktioner till “Mitt liv som råtta – Joyce Carol Oates

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.