Vårens utgivning – barn & ung

Vårens utgivning – barn & ung

Här nedan listar jag utvalda titlar som kommer att ges ut våren 2020. Det här inlägget kommer bara att innehålla böcker för barn och unga, då jag har valt att dela upp utgivningen efter åldersgrupp. Således kommer titlar som ges ut för vuxna läsare att få ett eget inlägg.

Informationstexterna om böckerna är tagna från respektive förlags katalog; men är eventuellt förkortad. Listan kommer att fyllas på allteftersom fler utgivningskataloger blir tillgängliga.

Alfabeta Bokförlag

Bröderna Tjej Per Nilsson

Handling: Per var en skötsam femtonåring, och det var just för att han spelade piano och var duktig på matematik som han fick börja arbeta för Bröderna Tjej. Efter ett halvår hade han varit med om den dittills största kuppen i Sverige, sett två människor bli skjutna, tjänat mer pengar än han kunnat drömma om och lärt sig något om kärlek. Bröderna Tjej är en skruvad berättelse om den helt vanlige killen som halkade in på ett bananskal mitt in i en av Sveriges farligaste förbrytarligor.

Genre: Barnroman (Spänning & Humor)

Läsålder: 12-15 år

Utgivningsdatum: 2020-01-15

Bröderna Tjej – Per Nilsson (2020)

Jordens största kalashatare – Ellen Greider

Handling: En träffsäker och finurlig berättelse om att trivas med ensamheten och om att hitta gemenskap på sina egna villkor, rikt illustrerad i färg.

Genre: Tecknad serie

Läsålder: 6-9 år

Utgivningsdatum: 2020-03-11

Bonnier Carlsen

Mojängen – Martin Widmark & Emilia Dziubak

Handling: Rutger och Valter är två bröder som bor tillsammans. Rutger är uppfinnare, och en dag uppfinner han tidernas bästa uppfinning; en liten mojäng som städar, diskar och tar hand om alla tråkiga tidskrävande hushållssysslor! (…) Men när huset är städat och disken är diskad så flyttar mojängen mer och mer fokus över till de båda bröderna. De måste äta mindre mat! (…) Och framförallt måste de komma ut ur huset och ta lite promenader i den friska luften! Alldeles för sent inser de båda bröderna att de genom att försöka städa bort allt jobbigt i hemmet, i själva verket håller på att städa bort sig själva…

Genre: Bilderbok

Läsålder: 3-6 år

Utgivningsdatum: 2020-01-03

Mojängen – Martin Widmark & Emilia Dziubak (2020)

Lev som du vill. Tio svenska kvinnor visar vägen – Birgitta Ohlsson

Handling: Med tio fascinerande och engagerande porträtt av svenska framstående kvinnor (både moderna och historiska) uppmanar Birgitta Ohlsson sina läsare att leva livet så som de själva vill. Det spelar ingen roll om du är blyg, om du lever i en omodern tid (enligt dig själv), om förutsättningarna inte är de bästa, eller om de kanske rentutav är det. Våga bestämma hur du vill leva, våga trotsa omgivningen och dem som vill hindra dig!

Genre: Fakta

Läsålder: 6-9 år

Utgivningsdag: 2020-02-24

Lev som du vill. Tio svenska kvinnor visar vägen – Birgitta Ohlsson (2020)

B Wahlströms

Den sista människan – Lee Bacon

Handling: Människorna försvann för trettio år sedan. Nu styrs världen av maskiner. Inga människor = inga krig. Inga föroreningar, ingen växthuseffekt, inga brott. Maskinerna räddade jorden från utplåning, det vet alla, även den tolvåriga roboten XR935. Men en dag får XR syn på en flicka. Emma är också tolv år gammal. Hon har tillbringat hela sitt liv i en underjordisk bunker, gömd från maskinerna. Men en sjukdom har spridit sig i underjorden, och hon måste skaffa medicin. Mellan XR och Emma uppstår en osannolik vänskap. Emma, XR och två andra robotar (Ceeron och SkD, som bara kommunicerar via emojis) ger sig iväg på en farlig resa. Snart jagas de av hotfulla maskiner som bara har en enda uppgift — att hitta Emma. (…).

Genre: Barnroman (Dystopi/Vänskap)

Läsålder: 9-12 år

Utgivningsdatum: 2020-01-17

Den sista människan – Lee Bacon (2020)

De dödas skuggor – Frances Hardinge

Handling: Vissa människor har ett utrymme inuti sig, perfekt för döda själar att gömma sig i. Makepeace är en av de människorna, och hon har kämpat hela sitt liv för att stänga ute de döda skuggorna som försöker ta sig in. Men en kväll händer något så fasansfullt att hon tappar koncentrationen och plötsligt har hon en själ i sig. Själen är vild, brutal och stark men Makepeace inser snart att den kan fungera som ett skydd. För när hon tvingas flytta till sina avlägsna släktingar samtidigt som ett inbördeskrig närmar sig förstår hon att hon bara är en bricka i ett spel. Snart måste Makepeace bestämma sig för vad som är värst: att vara besatt eller att dö?

Genre: Ungdomsroman (Magisk realism)

Läsålder: 12-15 år

Utgivningsdatum: 2020-01-17

De dödas skuggor – Frances Hardinge (2020)

Creepypasta – Jack Werner

Handling: Äntligen kommer den unika nätskräckantologin Creepypasta — spökhistorier från internet ut i en omarbetad nyutgåva. Några år efter millennieskiftet började olika spökhistorier dyka upp på forum och bloggar, skärmdumpade skräckberättelser skrivna av okända och hemlighetsfulla användare, kusliga upplevelser från en generation med internet som både vardagsrum och bakgård.

Genre: Spökhistorier

Läsålder: Unga vuxna

Utgivningsdatum: 2020-01-24

Creepypasta – Jack Werner (2020)

Det sextonde året – Kim Liggett

Handling: Sextonåriga Tierneys nådeår närmar sig. Under ett års tid ska hon och byns jämnåriga unga kvinnor leva avskilt från samhället, på en ödslig plats i skogen. Därefter ska de återvända renade och redo för äktenskap.mSnart inser Tierney att det svåraste är inte att försöka överleva i skogen. Det farligaste är inte jägarna, som väntar på en chans att få tag i en av flickorna för att tjäna pengar på svarta marknaden. Det stora hotet är de andra flickorna. För är det något som är verkligt så är det att nådeåret kan driva vem som helst till vansinne. Och det är inte alla som kommer att klara sig.

Genre: Ungdomsroman (Dystopi)

Läsålder: Unga vuxna

Utgivningsdatum: 2020-03-06

Det sextonde året – Kim Liggett (2020)

Blixtbarn – David Renklint

Handling: Under en förödande storm och det första åskovädret på evigheter träffas Eli av blixten. Huset hon bor i börjar brinna och hon förlorar såväl sina föräldrar som sin hand. Kvar finns bara en stump som ger ifrån sig en kraftfull strålning, och en svart röta som äter sig upp längs armen. (…) I hopp om att bota stumpen beger sig Eli tillsammans med sin faster Glispa ut på ett farofyllt äventyr. De letar upp nekromanter och shamanister, jagas av nordulvar och tvingas gång på gång slåss mot marorna som blir allt fler. Det är en resa som tar dem till de mest avskyvärda platser, men också till de allra vackraste. Och deras uppdrag kommer snart att handla om långt mycket mer än att finna ett botemedel.

Genre: Barnroman (Äventyr, magi)

Läsålder: 9-12 år

Utgivningsdatum: 2020-03-13

Blixtbarn – David Renklint (2020)

Besten – Ally Condie & Brendan Reichs

Uppföljaren till Avgrunden, en spännande och mörk berättelse för Stranger Things-fansen och många fler.

Handling: Vi får följa fyra tolvåringar som av en slump hamnar mitt i en lockande men farlig lek med det övernaturliga. Efter alla skrämmande upplevelser som barnen har gått igenom, så vill de helst bara ta det lugnt. Men de kan inte hålla sig borta från den övergivna husbåten med alla dess märkliga artefakter och burkar och förstås Avgrunden själv. Det mörka, virvlande vattnet som kan förvandla både ens fantasier och mardrömmar till verkliga ting och varelser om man låter sig slukas av det. Barnen trodde att de hade kontroll över Avgrunden, men plötsligt upptäcker de att nya varelser visar sig utan att de kallat på dem. Ännu större och farligare monster än förut. En invasion hotar än en gång deras lilla kuststad. (…)

Genre: Barnroman (Magisk realism)

Läsålder: 9-12 år

Utgivningsdatum: 2020-04-14

Besten – Ally Condie & Brendan Reichs

Bokförlaget Semic

Cirkusdeckarna och godismysteriet (lättlästa mysterier) – Dan Höjer

Handling: Cirkus Pommery reser norrut för att uppträda vid en godisfabrik. Men någon har saboterat godiset! Skumma typer syns till i fabriken. Kaspar och Katinka får rycka ut och leta skurkar bland geléhallon och skumbananer … Ett riktigt spännande fall för cirkusdeckarna!

Genre: Börja läsa/Lättläst (Mysterier)

Läsålder: 6-9 år

Utgivningdsdatum: 2020-03-16

Cirkusdeckarna och godismysteriet (lättlästa mysterier) – Dan Höjer

Brombergs

Inte min dickpic – Linda Skugge

Handling: Henning har en mamma som är en övervintrad hårdrockare, en pappa som är en misslyckad naturmupp, en storebror som är satanist och en lillebror som är besatt av slaget vid Poltava. Han hade tre kompisar och en crush på skolans snyggaste tjej. Han har aldrig skickat en dickpic, men nu tror hela skolan att han gjort det. Som om det inte var komplicerat nog att vara en 14-årig tönt som gillar Sartre. Nu blir han sedd som en pervers tönt istället, förmodligen också bög, när han börjar umgås med silverhåriga Edie som gillar att klä sig både i folie och nätstrumpor. Men vem är det egentligen som skickat dickpicen i Hennings namn? Och varför?

Genre: Ungdomsroman (Realism, humor, utanförskap)

Läsålder: 12-15 år

Utgivningsdatum: 2020-01-08

Harper Collins Nordic

De sista barnen på jorden och mardrömskungen (del 3) – Max Brallier

Handling: Livet efter monsterapokalypsen är ganska schyst för trettonåriga Jack Sullivan. Han bor i en trädkoja med sina bästisar, kör bil genom stan som om det vore Mario Kart på riktigt, har ett helt gäng monsterpolare och slåss mot zombier varje dag. Som i ett tv-spel! När vännerna upptäcker att fler människor överlevt borde det vara goda nyheter. Men inte för Jack. Tänk om han blir övergiven igen? Han måste helt enkelt övertyga sina vänner om att livet i trädkojan är perfekt, att inget kunde vara bättre. Frågan är bara: Hur ska han lyckas med det när de jagas av ett värre monster än någonsin?

Genre: Barnroman (Humor/Vänskap/Överlevnad)

Utgivningsdatum: 2019-01-16

De sista barnen på jorden och mardrömskungen (del 3) – Max Brallier (2020)

Lind & Co

Jag överlevde nazistinvasionen 1944 – Lauren Tarshis

Lättläst serie om modiga och uppfinningsrika barn som har upplevt och överlevt världsomvälvande händelser i historien. (Se även den andra boken i serien här nedanför).

Handling: I ett judiskt getto i östra Polen kämpar elvaårige Max Rosen och hans lillasyster Zena för att överleva efter att deras pappa förts bort av nazisterna. De har knappt mat för dagen och tvingas fly undan nazisterna in i den stora skogen där de bor. Efter en tid (…) möter Max och Zena en grupp motståndskämpar som tar med dem till tryggheten i sitt läger. Men snart faller bomber överallt, även runt lägret. Hur ska Max och Zena överleva nazisternas invasion?

Genre: Barnroman (Fakta, historia, spänning)

Läsålder: 9-12 år

Utgivningsdatum: 2020-04-23

Jag överlevde nazistinvasionen 1944 – Lauren Tarshis (2020)

Jag överlevde Titanics undergång 1912 – Lauren Tarshis

Handling:George Calder är nog världens lyckligaste tioåring. Han och hans lillasyster Phoebe ska få resa med sin faster på Titanic – det mest fantastiska skepp som någonsin byggts! George kan inte motstå att utforska varenda centimeter av skeppet, även fast han hela tiden får skäll när han smiter iväg. Men så händer det otänkbara. Titanic krockar med ett isberg och vattnet forsar in. George är instängd, ensam och rädd på det sjunkande skeppet. Hur ska han ta sig ur den här knipan? Hur ska George överleva när Titanic sjunker?Jag överlevde-serien är lättlästa, illustrerade romaner som berättar om hur modiga och uppfinningsrika barn både upplevt och överlevt världsomvälvande händelser i historien.

Genre: Barnroman (Fakta, historia, spänning)

Läsålder: 9-12 år

Utgivningsdatum: 2020-04-23

Jag överlevde Titanics undergång 1912 – Lauren Tarshis (2020)

Lilla Piratförlaget

Allt jag vet om kärlek – Katja Timgren

Handling: När Axel och Petter möts i trappan upp till klassrummet förändras allt. Förälskelsen får Axel att se hela världen med nya ögon. Han går på fester han aldrig skulle ha gått på, bara Petter är där. Han skriver konstiga meddelanden mitt i natten som bara Petter förstår. När de blir ihop är allt så perfekt att Axel inte kan förstå att det händer. Men Petter mår dåligt och får det allt svårare. Och Axel vet inte vad han ska göra.

Genre: Ungdomsroman (Realism, kärlek, psykisk ohälsa)

Läsålder: Unga vuxna

Utgivningsdatum: 2020-01-21

Allt jag vet om kärlek – Katja Timgren (2020)

En stark nolla – Sara Lövestam

Handling: Texas låtsas vara Amy för att få kontakt med André, en kille i samma klass med särskilt vackert nackhår. För att vara trovärdig ”lånar” han bilder av en tjej på internet som heter Hilma. Men snart visar det sig att även Hilma bär på hemligheter. Texas blir indragen i en lek med identiteter, där både vänskap och kärlek står på spel. Kanske är man som mest sann mot sig själv när man låtsas vara någon annan?

Genre: Ungdomsroman (Realism, vänskap, kärlek)

Läsålder: 12-15 år

Utgivningsdatum: 2020-04-28

En stark nolla – Sara Lövestam (2020)

Natur & Kultur

Billie, Korven och Havet – Julia Hansson

Handling: Billie, mamma och Korven går till havet. Korven älskar allt med stranden, alla människorna, att hoppa i vattnet, att rulla i sanden. Billie tycker sådär om det. Barnen skriker och plaskar så mycket och det finns läskiga maneter som man kan bränna sig på. Men till slut vågar Billie. Under vattnet upptäcker hon genom sitt cyklop en hel värld av tystnad och fantastiska djur i alla färger!

Genre: Bilderbok

Läsålder: 3-6 år

Utgivningsdatum: 2020-04-24

Hitta Tjina – Moni Nilsson

Handling: Det senaste året har de alltid hängt ihop. Saga, Tjina och Svante alltså. Men nu är det bara Saga och Svante kvar, för Tjina är försvunnen. Och när hon försvann tog hon allt det spännande och roliga med sig. Det spelar ingen roll hur mycket Saga och Svante letar och frågar, ingen verkar ha en aning om vart Tjina tagit vägen, inte ens fröken. Men när Saga och Svante inser att även Korv-Oskar är försvunnen – han som jobbade i korvkiosken och ver-kade känna Tjina – förstår de att något hemskt måste ha hänt. Kanske är Tjina kidnappad? De bestämmer sig för att hitta Tjina, kosta vad det kosta vill.

Genre: Barnroman (Deckare, mysterier)

Läsålder: 9-12 år

Utgivningsdatum: 2020-04-03

Hitta Tjina! – Moni Nilsson (2020)

Rabén & Sjögren

Jag klyver er itu – Tamara Mivelli

Handling: Mary bor hemma hos sin kille Filip och hans föräldrar. Pappan som gör falukorv i ugn, mamman som har slutat gå till jobbet och Filip som gillar att göra saker i vildmarken, som vill göra lumpen och som verkligen älskar Mary. Marys pappa har en ny familj. Och Marys mamma och lillebror Ebi, han som Mary alldeles nyss drog runt i en lära-gå-bil och visade saker, bor nu i en ny lägenhet där deras gamla soffa står inklämd. Om man sätter händerna som skärmar runt ögonen och fokuserar på en liten bit skulle allting kunna vara som vanligt.

Genre: Ungdomsroman (Realism, relationer)

Läsålder: Unga vuxna

Utgivningsdatum: 2020-01-24

Jag klyver er itu – Tamara Mivelli (2020)

Imperiets arvingar 1 : Bortförda – Oskar Källner & Karl Johnsson

Första delen i science-fiction-serien Imperiets arvingar.

Handling: Alice och Elias bor med sina föräldrar i ett villaområde utanför Uppsala. De lever ett liv som liknar alla andras. Men en kväll försvinner mamma, och pappa blir tagen av polisen, misstänkt för att vara inblandad. Alice och Elias bestämmer sig för att rädda sina föräldrar. De beger sig ut i Lunsenskogen för att leta efter mamma, men de hittar någonting helt annat. För i samma skog befinner sig Brock, en azkalor från rymdskeppet Stillheten, som är ute på uppdrag för att rädda en förlorad besättningsman. Och det ska snart visa sig att Brock och syskonen har en gemensam fiende.

Genre: Barnroman (Science-fiction)

Läsålder: 9-12 år

Utgivningsdatum: 2020-03-27

Imperiets Arvingar : Bortförda – Oskar Källner & Karl Johnsson (2020)

Månen, varelsen och jag – Ylva Karlsson

Handling: Månne, åtta år, är så trött på att förklara. Det här att vara varken kille eller tjej, utan en hen. Hur svårt kan det vara? Inte ett dugg svårt! Därför ska hen börja youtuba. Hen ska bli världens yngsta youtuber ever! Om allt fantastiskt berättar Månne i sina klipp: om sina samtal med månen, om universums bästa bästisar Rut och Jörgen. (…) Men också om alla jobbiga grejer som händer vareviga dag, bara för att man är en hen. (…) För det finns de som inte tror att hennar finns. Att Månne alltså inte finns på riktigt.

Genre: Barnroman (Realism, Könstillhörighet, Utanförskap)

Läsålder: 6-9 år

Utgivningsdatum: 2020-04-17

Månen, varelsen och jag – Ylva Karlsson (2020)

Bergtagen – Camilla Sten

Första delen i en trilogi där förflutet och nutid vävs ihop i ett samhälle där alla känner alla.

Handling: En elev försvinner från Järvhöga Läroverk, en gammal internatskola belägen i Jämtlands skogar. En kedja av skallgångar, polisutredningar och ryktesspridning drar igång. Julia, som går på ortens gymnasium, deltar i sökandet först av ren tristess, men snart blir hon alltmer indragen. Det visar sig snart att det inte är första gången en ung pojke från skolan har försvunnit ut i skogen för att aldrig mer återvända.

Genre: Ungdomsroman (Magisk realism)

Läsålder: Unga vuxna

Utgivningsdatum: 2020-04-24

Bergtagen – Camilla Sten (2020)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.