Ett kallt fall – Peter May

Ett kallt fall – Peter May

Den skotske kriminalförfattaren Peter May har blivit känd världen över och hyllats av kritiker för Lewis-trilogin, om Edinburgh-polisen Fin Macleod. Nu ges hans första bok i en ny kriminalserie ut på svenska, även den med en huvudkaraktär vid namn Macleod. Enzo Macleod är dock inte polis, utan före detta kriminaltekniker som sedan flytten från Skottland arbetar som lärare i biologi på ett universitet i Frankrike. Efter ett vad med gamla kollegor inom det brittiska polisväsendet om ett tio år gammalt kallt fall som Enzo tror sig kunna lösa, börjar han tillsammans med en väl insatt journalist att gräva i vad som verkar vara ett mysterium.

Fallet gäller försvinnandet av en fransk lärare på en elitskola, med ett förflutet inom politiken. Det finns inga som helst spår efter mannen, och polisen verkar angelägna om att det förblir så. Med hjälp av modern teknik och deduktiv slutledningsförmåga lyckas Enzo och hans medhjälpare; vilka till slut även innefattar en sommarledig student och journalistens före detta partner, hitta invecklade ledtrådar i form av rebusar som till slut för dem till lösningen på gåtan om den försvunne mannen.

Storyn är intresseväckande och händelseförloppet med gåtor som ska lösas för att komma vidare i jakten på mördaren påminner en del om hur Dan Browns byggt upp berättelserna i sin bokserie om Robert Langdon. En stor skillnad är dock att May inte lyckas göra ledtrådarna möjliga för läsaren att försöka lösa under läsningens gång; om man inte sätter sig och googlar runt på samma sätt som karaktärerna gör.

Miljö- och platsbeskrivningar består mestadels av en ständig ström av gatunamn och ortsnamn i och runtom Paris, vilket upplevs som ett störningsmoment – speciellt då det inte tillför något till berättelsen. Även gestaltningen lämnar en del i övrigt att önska, karaktärerna känns platta och förutsägbara: den machotypiske protagonisten med Waardenburgs syndrom som motvilligt stirrar på sin assistens förförande gungande bröst, och den oemotståndligt vackra och sensuella Charlotte, som beskrivs både som ömsint (när hon tillfredsställer mannen) och känslokall (när hon inte gör det).

För att sammanfatta boken kort: Förutsägbara karaktärer och en osannolik historia.

Boken finns såklart att låna på biblioteket och att köpa på nätbokhandeln, bland annat Adlibris och Bokus.

Ett kallt fall (Extraordinary People) Bokomslag Ett kallt fall (Extraordinary People)
Enzo Macleod (del 1)
Peter May
Spänning
Modernista
2019-09-26
367
Vuxna

Den första delen i en ny serie av Peter May om den skotske kriminalteknikern Enzo Macleod. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.