En god och blodisande jul

En god och blodisande jul

Har du hört talas om monster som bara ger sig till känna om julen? Om inte så är det inte så konstigt, då det här var väsen som människor trodde på förr i tiden runt om i världen.

I den helt nya faktaboken Julens monster från Alfabeta Bokförlag tar författaren Andreas Palmaer och illustratören Peter Bergting läsaren med på en hiskelig tur genom historien, genom att berätta i text och bild om de fasansfulla monster som satte skräck i människor vid juletid.

Den här boken kan bli en fantastisk julklapp till den som är förtjust i att läsa riktigt läskiga berättelser. För vad är mer skrämmande än att bli väckt mitt i natten av en en blodig Lucia som skriker i vrede för att man inte lagt ut kläder till henne att förstöra; och som straff ger en skål med tarmar och blod? Eller häxor som sliter en itu om man går in i skogen, som tillhör dem?

Kanske är Krampus den allra läskigaste av alla julmonster, med sina långa horn, päls, getfötter och en spetsig lång tunga. Han hämtar de barn som varit olydiga det året (och ja, han vet precis vilka de är!) för att ta med sig dem till Helheim där de hålls fångna i ett helt år tills de får komma hem till sina familjer igen. Precis den skrämselpropaganda som var vanligt förr i tiden alltså! För vilket barn vill vara på en iskall mörk plats istället för att fira jul i sitt varma trygga hem med klappar och god mat?

Även Nattfolket, döda som går igen och som dyker upp vid midnatt mellan jul och trettondagen, får blodet att frysa till is. De kan vara farliga för de som till exempel gått vilse i skogen; förföriska och osynliga, och ibland visar de sig för de människor som kommer att dö året därpå. Vålnaderna går i ett långt led där den som är näst på tur att dö går längst bak. Ofta hörs vacker musik i samband med deras närvaro.

De skönlitterära berättelserna varvas med fakta om de olika sägnerna och hur människorna firade jul förr i tiden. De välgjorda färgbilderna är fantasieggande och har stor betydelse för läsupplevelsen i sin helhet.

Boken passar för barn i åldern 9-12 år.

Julens monster (2019)

Boken finns bland annat på nätbokhandlarna Adlibris och Bokus.

En reaktion till “En god och blodisande jul

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.