Beröringen – Gustav Tegby

Beröringen – Gustav Tegby

”Så fort det ringer på dörren förstår jag att pappa kommer dö i dag.” Den här dramatiska meningen är den första i debutanten Gustav Tegbys ungdomsroman Beröringen. En verkligt effektfull inledning, för nu måste man verkligen läsa vidare för att få en förklaring till berättarjagets något annorlunda påstående.

Det skulle vara lätt att slå bort protagonisten Elins påstående som ett tokigt påhitt; något uppdiktat för att få uppmärksamhet. I själva verket är det här en sanning som hon levt med sedan barnsben, en verklighet skapad av hennes pappas fullkomliga övertygelse om att hon är farlig. Så pass farlig att hon kan döda andra människor genom att beröring. Om hennes hud nuddar en annan människas hud, och den personen sedan kommer mer än ett visst antal meter i från henne kommer deras hjärta att sluta slö. Det finns till och med ett avgörande bevis för att tesen är sann: Elins mamma dog när hon föddes.

Elin har därför levt isolerad med sin pappa i hela sitt liv, och har endast betraktat världen utanför genom ett fönster, och lärt sig allt hon kan genom internet och de filmer som hon och pappan tittar på. För att inte myndigheterna ska upptäcka dem måste de flytta ganska ofta, men ibland väcks misstankar från grannar som kontaktar socialen. Det är så den här berättelsen börjar, med ett besök som kommer att rubba hela grundstenen i det som varit Elins verklighet.

För visst är det en osannolik historia, som ingen rationell människa kan tro på? Det är utgångspunkten för berättelsen; författaren liksom antyder i texten att pappan lider av en psykisk störning vilket inte är särskilt svårt att tro på. Men sedan händer något oväntat, som får läsaren att ändra åsikt igen. Det kan ju faktiskt vara sant det som Elin hävdar, nu finns det ju ännu mer bevis! Eller, är allt en slump?

Det är just det som gör romanen så bra: hur tvivel varvas med föreställningen om att vara säker på hur saker och ting ligger till. Lite skrämmande för den med kontrollbehov kanske, men vågar man släppa på bromsen och bara åka med är det här en fantastisk åktur.

Läs mer om författaren och boken på Rabén & Sjögren!

Låna boken på bibblan, eller köp på Adlibris eller Bokus. Kanske en perfekt julklapp till dig själv eller någon som gillar att läsa?

Beröringen Bokomslag Beröringen
Gustav Tegby
Ungdomsroman (Magisk realism)
Rabén & Sjögren
2019-10-04
404
Unga vuxna

En psykologisk paranoiathriller med övernaturliga inslag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.