Ett år av vila och avkoppling – Ottessa Moshfegh

Ett år av vila och avkoppling – Ottessa Moshfegh

Ett år av vila och avkoppling är den amerikanska författaren Ottessa Moshfeghs andra roman som har översatts till svenska. Eileen, som gavs ut i Sverige i april förra året, har tokhyllats av litteraturkritiker i hennes hemland och var bland annat med på den korta listan för Man Booker Prize 2016.

Precis som i Eileen är det i den nya boken vardagens outhärdliga leda och det plågsamma i den mänskliga existensen som är berättelsens kärna. Huvudpersonen, en ung kvinna bosatt på Manhattan, bestämmer sig för att sova och leva isolerad från omvärlden i ett helt år. För att lyckas letar hon upp en psykiatriker på gula sidorna, som precis som hon förutsett är frikostig med de receptbelagda tabletter som hon behöver för att gå i ide.

Beslutet som tycks vara drastiskt och irrationellt, är istället väl genomtänkt och har ett syfte. Genom att sova de flesta av dygnets timmar kommer cellerna att förnya sig – vilket leder till att även hon som människa kommer att vara pånyttfödd när ”sömnkuren” är över. Hur vår huvudperson väljer att leva ifrågasätts, främst av den enda vän hon har: dock inte på grund av det nonchalanta sätt hon behandlas på, utan istället består vreden av avundsjukan över den ekonomiska frihet protagonisten har genom sitt stora arv från de döda föräldrarna, samt att hon är vacker, blond och smal.

Samhällets krav och hur yta och materiella ting värderas är en av orsakerna till varför huvudpersonen vill ta en ”paus” från verkligheten en stund. Den andra orsaken är föräldrarnas död och deras ignorans och ointresse gentemot henne medan de levde; de tvetydiga känslorna av saknad, sorg, lättnad, ilska och hat är för svåra att handlas med och förstå.

Läsaren befinner sig från början till slut i ett sorts vakuum, där tid och rum försvinner. Substanserna som cirkulerar i huvudkaraktärens blod skapar en ogripbar och repetitiv tillvaro som allt mer börjar te sig som en absurd mardröm.

Trots – eller kanske tack vare – en oempatisk huvudkaraktär som är likgiltig för andra människor samt en berättelse utan oväntade riktningar, är det här en roman som naglar sig fast. Moshfegh skriver om livets meningslöshet utan att sakna humor – och när hon gör det utifrån en ung privilegierad kvinnas perspektiv blir den skönlitterära texten även till bitsk satir och samhällskritik.

Boken finns bland annat att köpa på Adlibris och Bokus.

Ett år av vila och avkoppling Bokomslag Ett år av vila och avkoppling
Ottessa Moshfegh
Roman
Modernista
2019-10-09
221
Vuxna

Roman om en levnadstrött ung kvinna som bestämmer sig för att ta ett års paus från livet genom att droga ner sig och sova igenom dagarna. 

6 reaktioner till “Ett år av vila och avkoppling – Ottessa Moshfegh

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.