Så blir du rik i den digitala ekonomin – Shoka Åhrman

Så blir du rik i den digitala ekonomin – Shoka Åhrman

Ekonomen Shoka Åhrman sa upp sin trygga anställning på en bank där hon arbetat i femton år för att istället sprida kunskap om privatekonomi till många fler än bara några få – speciellt till kvinnor och unga genom föreläsningar, sociala medier och böcker. 2018 gav hon tillsammans med juristen Frida Treschow ut Medveten ekonomi : en vardag med guldkant, vars fokus ligger på orsak och syfte; det vill säga varför det är viktigt att till exempel upprätta ett testamente eller skriva ett samboavtal, samt hur känslor och beteenden påverkar och styr hur vi handskas med pengar.

Den nya boken Så blir du rik i den digitala ekonomin gavs ut i september i år på Fri Tanke förlag, och den är Åhrman ensam författare till. Trots att titeln anspelar på att innehållet ska handla om hur man blir rik i den digitala ekonomin är det endast en liten del (uppskattningsvis en femtedel) av texten som tillägnas just det. Eller rättare sagt beskriver författaren vad det finns för slags digitala tjänster som man som investerare kan använda sig av; appar, robotrådgivning och digitala valutor så som Bitcoin. Vad som i min mening saknas är en genomgång och exempel på hur man går till väga rent praktiskt, speciellt då boken riktar sig till nybörjarspararen. Till exempel hur man skapar ett konto på en digital bank som Avanza och Nordnet, och hur man faktiskt konkret gör för att handla aktier och fonder.

Jag saknar även tips på bra bolag att investera i, beroende på vilken strategi man har. Att endast få rådet att man bör välja ”stora mogna bolag och sprida riskerna” kan som nybörjare inom området vara svårt att ta till sig, och en lista över bolag, branscher och risk hade gett läsaren mer kött på benen – vilket verkligen behövs då börsen i sig kan upplevas som osäker, och då det finns så otroligt många bolag att välja bland.

De andra två kapitlen är väldigt informativa och förutom att gå igenom varför det är bra att investera sina pengar, finns även fakta om hur till exempel grupptryck och andra psykologiska utmaningar som man möts av när man ska ta ett beslut gällande pengar. Åhrman betar noga av vilka olika alternativ det finns att välja bland när man ska börja med börsen, så som fonder, aktier, räntor och råvaror – och hur fantastiskt det är att en liten summa kan växa till en stor summa på lång sikt med den så kallade ränta på ränta-effekten: det vill säga den intjänade räntan samt eventuell avkastning som sedan återinvesteras.

Syftet med boken är att ge människor en ekonomisk självkänsla för att skapa ett tryggt och självständigt liv, vare sig det gäller att bli ekonomisk fri eller kunna unna sig något extra. Boken fungerar bra för den som vill ha grundläggande fakta om investeringar och börsen, men även för den som redan är insatt i ämnet men ändå vill repetera och/eller helt enkelt är intresserad av ekonomi.

Du hittar boken på Adlibris och Bokus.

Så blir du rik i den digitala ekonomin Bokomslag Så blir du rik i den digitala ekonomin
Shoka Åhrman
Facklitteratur
Fri Tanke
2019-09-11
127
Vuxna

Perfekt för den som vill ha grundläggande fakta om investeringar och börsen, men även för den som redan är insatt i ämnet men ändå vill repetera och/eller helt enkelt är intresserad av ekonomi.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.