Rysligt bra skräckroman för barn

Rysligt bra skräckroman för barn

Mårten Melin är en extremt produktiv barn- och ungdomsförfattare som bland annat har skrivit bokserierna Spöksystrar (6-9 år) och Skogsbingelskolan, eller Monsterskolan som den oftast kallas (9-12 år), men även poesi och lättläst för såväl barn som ungdomar.

Melins författarskap präglas av att hans berättelser ofta rör sig mellan realism och ockultism, där gränsen mellan verklighet och magi suddas ut och gör att världarna blandas på ett självklart och trovärdigt sätt.

Den nyutgivna boken Husets hjärta (9-12 år) är istället en klassisk skräckroman i äkta Edgar Allan Poe-stil. Precis som i Poe’s novell ”Huset Ushers undergång” genomsyras Melins text av skräck, ångest och en känsla av klaustrofobi, vilket läsaren får ta del av när protagonisten Signe och hennes nyfunna vän Ninni tvingas ta skydd i ett öde hus under ett plötsligt oväder. Till en början är huset obehagligt på ett sätt som övergivna gamla hus brukar vara, men vistelsen där förvandlas snart till en riktigt skräckupplevelse och tjejerna börjar med fasa inse att de förmodligen inte kommer att komma ut levande därifrån.

De svartvita illustrationerna som är gjorda med skrapteknik kompletterar texten på ett utmärkt sätt, och ger berättelsen den rätta sinnesstämningen.

Boken är relativt lättläst, både sett till omfång och bildernas stora utrymme i berättelsen. Texten kan dock vara utmanande med flera avancerade ord, vilket tillsammans med innehållet gör att jag inte skulle rekommendera boken till en alltför ung och ovan läsare.

Det här kommer definitivt att bli en av höstens mest lästa och lånade böcker för barn och unga!

Läs mer om boken, författaren och illustratören hos Lilla Piratförlaget, som är det utgivande förlaget.

Husets hjärta (2019)

Låna på ditt bibliotek vettja, eller köp på Adlibris eller Bokus.

En reaktion till “Rysligt bra skräckroman för barn

  1. Pingback: Mårten Melin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.