Dockliv – Erik Axl Sund

Dockliv – Erik Axl Sund

Dockliv är den andra delen i Melankoliserien, skriven av författarna Jerker Eriksson och Håkan Alexander Sundquist, som tillsammans skriver under pseudonymen Erik Axl Sund.

Handlingen utspelar sig i samhällets utkant, bland de unga kvinnorna som säljer sig själva för att de är så trasiga inombords att de inte längre bryr sig; samt i samhällets övre krets där de manliga förövarna finns. Filmer på flickor som ofta är underåriga sprids på nätet av någon som kallar sig för Dockmästaren, och utredaren Kevin Jonsson får i uppdrag att ta reda på vem eller vilka som döljer sig bakom den falska identiteten.

Berättarna låter oss komma nära två av de utsatta tjejerna, Nova och Mercy, vilkas öden vävts samman när de hamnade på samma HVB-hem. Deras liknande upplevelser gör att de blir som systrar, och de när tillsammans en dröm om att ta sig till USA där de ska leva ett lugnt liv i ett strandhus. Det är bara en sak som fattas för att drömmen ska gå i uppfyllelse: pengar. De bestämmer sig därför för att en sista gång sälja sex, då det finns en kund som betalar en stor summa för att leva ut en pervers fantasi. Fel människor på fel plats gör dock att det inte blir som de tänkt, varken för tjejerna, torsken eller Rikskrims utredare.

Det här är en oerhört mörk spänningsroman, som med sitt tragiska men ack så viktiga tema om sexuellt utnyttjade barn/unga gör den svår att läsa emellanåt. Ibland är beskrivningarna väldigt ingående, så boken är inget för den känsliga läsaren. Jag upplever även att berättelsen är rätt så klichéartad både till form och karaktärer, och att dess riktning därför redan på förhand är utstakad. Trots det så är det en bok väl värd att läsas, bara man är beredd på att bli både äcklad, förbannad och känslosam om vartannat.

Boken går utmärkt att läsa fristående från den första delen i serien, Glaskroppar (svart melankoli).

Boken hittar du bland annat på Adlibris och Bokus.

Dockliv Bokomslag Dockliv
Melankoliserien (del 2)
Erik Axl Sund
Spänning
Ordfront Förlag
2019-08-14
427
Vuxna

Den fristående andra delen i Melankoliserien. Det är mörkt och riktigt vidrigt emellanåt, så boken är inget för den känsliga. Var beredd på att bli både äcklad, förbannad och känslosam om vartannat! 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.